VMRO-DPMNE isključuje poslanike koji su glasali za ustavne promene 1Foto: Vikipedija

“Na moj predlog Izvršni komitet je jednoglasno prihvatio da poslanici koji su glasali za ustavne promjene budu isključeni iz partije”, rekao je Mickoski na konferenciji za novinare nakon vanredne sednice najvišeg organa stranke.

Grupa od sedam poslanika VMRO-DPMNE i jedan poslanik koalicionog partnera Socijalističke partije Makedonije glasali su u parlamentu za odluku da počne proces za promene Ustava u skladu sa Dogovorom s Grčkom.

“Ovih sedmoro koji su postupili suprotno od volje građana, razočarali su mene i partiju i sa tim će morati da žive. Niti ih shvatam, niti mogu da ih razumem”, rekao je Mickoski i pročitao imena isključenih posalnika.

Premijer Makedonije Zoran Zaev je zahvalio svakom od 80 podslanika koji su glasali za odluku o početku procesa ustavnih izmena i posebno grupi od osam poslanika opozicionoe koalicije koju predvodi VMRO-DPMNE, koji su omogućili potrebnu dvotrećinsku većinu, “što su se stavili iznad partijskog interesa i pored pritisaka rukovostva”.

Skupština Makedonije sinoć je dvotrećinskom većinom od 80 glasova, zahvaljujući grupi od osam poslanika koalicije VMRO-DPMNE, u dva odvojena glasanja usvojila odluku o pristupanju ustavnim izmenama u skladu sa Dogovorom sa Grčkom.

Sinoćnjim glasanjem završena je prva od ukupno tri faze u postupku za izmenu Ustava Makedonije.

U drugoj fazi treba da se ozvaniči predlog amandmana i za to je potrebna prosta većina ili 61 glas od ukupno 120 poslanika.

Treća faza je usvajanje amandmana za šta je neophodna dvotrećinska većina odnosno podrška najmanje 80 poslanika.

Predlog Vlade odnosi se na četiri suštinske promene: dodavanje pridjeva Sjeverna u imenu Republike Makedonije u cijelom tekstu Ustava, izmjene u Preambuli gdje se pri navođenju državotvornih tradicija potencira Antifašističko sobranje narodnog oslobođenja Makedonije (ASNOM) i navode se sve odluke koje su tamo donesene, garancija o nepovredivosti teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje, kao i briga o dijaspori i Makedoncima u inostranstvu.