Vodeći pravni stručnjaci: Rusija podstiče na genocid i nastoji da "uništi" ukrajinski narod 1Foto: EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

Delovanja Rusije u Ukrajini pružaju dovoljno dokaza za zaključak da Moskva podstiče genocid i čini gnusne zločine s ciljem da uništi ukrajinski narod, navodi se u prvom nezavisnom izveštaju o navodima o genocidu u Ukrajini, piše Si-En-En.

U izveštaju koji je potpisalo više od 30 vodećih pravnih stručnjaka i stručnjaka za pitanja genocida Rusija se optužuje za kršenje nekoliko članova Konvencije UN o genocidu. U njemu se, kako se navodi, upozorava na ozbiljnu i neposrednu opasnost od genocida u Ukrajini, pri čemu su optužbe potkrepljene dugim spiskom dokaza, uključujući primere masovnih ubistava civila, prisilnih deportacija i antiukrajinske retorike dehumanizacije koju koriste najviši ruski zvaničnici.

Iza izveštaja stoji Institut za strategiju i politiku „Nju lajns“, ekspertska grupa sa sedištem u SAD, i Centar za ljudska prava Raul Volenberg koja je stacionirana u Kanadi. Autori će danas primerke izveštaja poslati parlamentima, vladama i međunarodnim organizacijama širom sveta. Jedan primerak je, kako se navodi, ekskluzivno dat na uvid Si-En-Enu.

„Okupili smo najveće pravne stručnjake iz celog sveta koji su potom izanalizirali sve dokaze i došli do zaključka da je Ruska Federacija odgovorna za kršenje Konvencije o genocidu u Ukrajini“, rekao je za Si-En-En Azim Ibrahim iz Instituta „Nju lajns“. Ibrahim je posetio Ukrajinu u martu da bi sakupio dokaze za izveštaj.

„Ovo je veoma detaljna analiza sveobuhvatnih dokaza. Ono što smo do sada videli jeste da je ovaj rat genocidan po prirodi u smislu jezika koji se koristi i načina na koji se vodi. To je veoma, veoma jasno“, rekao je.

Prema Konvenciji UN o genocidu, njene potpisnice imaju zakonsko pravo da spreče genocid, te se u izveštaju apeluje da međunarodna zajednica preduzme potrebne inicijative.

„Uopšte nemamo vremena, smatramo da postoji veoma ozbiljna opasnost od genocida“, rekao je Ibrahim. „Svaka zemlja koja je potpisnica Konvencije o genocidu, a ima ih 151, uključujući Rusku Federaciju, svaka zemlja mora da uradi sve što može da to zaustavi, u suprotnom će takođe prekršiti Konvenciju.“

Kako je Si-En-En ukazao, u jednom od najsumornijih delova izveštaja grupa je napravila direktno poređenje sa masakrom u Srebrenici iz 1995, apelujući na svet da reaguje pre nego što bude kasno. „Detalji o masovnom ubistvu više od 7.000 bosanskih muslimana – dečaka i muškaraca – u Srebrenici iznedrili su se pred međunarodnu zajednicu tek kada je bilo prekasno da se spreči genocid koji se odvijao u toku nekoliko dana. U 2022. godini imamo kapacitete da s preciznošću uđemo u trag sličnim gnusnim zločinima dok se odvijaju i da u skladu s tim reagujemo.“

U izveštaju se direktno krivi Moskva. Najviši ruski zvaničnici su optuženi za orkestriranje podsticanja na genocid i postavljanje temelja za budući genocid stalnim negiranjem ukrajinskog identiteta.

Si-En-En podseća da je Kremlj izrazio snažno neslaganje sa izjavom američkog predsednika Džoa Bajdena u aprilu da su delovanja Rusije u Ukrajini „genocid“.

U izveštaju „Nju lajnsa“ i Centra Raul Volenberg se navodi da Rusija krši član 2 i član 3 Konvencije o genocidu. Prema članu 2 Konvencije, genocid je pokušaj da se počine dela „s namerom da se uništi u celini ili delimično nacionalna, etnička, rasna ili religiozna grupa“. Član 3 se tiče „direktnog i javnog podsticanja na genocid“.

Kao primere dokaza da Rusija krši Konvenciju, stručnjaci su ukazali na više izjava koje je dao ruski predsednik Vladimir Putin koji je jasno stavio do znanja da smatra da Ukrajina „nema prava da postoji kao nezavisna zemlja“.

Oni su takođe ukazali na jezik dehumanizacije koji koriste najviši ruski zvaničnici da bi opisali Ukrajince, uključujući reči kao što su „životinjski“, „podređeni“ i „prljavi“, kao i njihovo predstavljanje Ukrajine kao „nacističke države“ i „egzistencijalne pretnje“ po Rusiju.

U izveštaju se ide dalje od navoda da Rusija nastoji da počini genocid, ukazuje Si-En-En, i optužuju se ruske snage da su tokom invazije izvele „po obarscu dosledne i rasprostranjene gnusne zločine kolektivno nad ukrajinskim civilima“.

U njemu se dodaje da dokumentovani masakri i egzekucije u Buči, Starjem Bikivu i u regionima Sumija i Černigiva, ruski namerni napadi na skloništa, rute za evakuaciju i zdravstvene ustanove, kao i nasumično targetiranje i bombardovanje stambenih područja, silovanja, opsade, krađa žitarica i prinudne deportacije u Rusiju predstavljaju ekvivalent „genocidnom obrascu destrukcije“. Si-En-En naglašava da je nezavisno potvrdio da su se dogodili mnogi gnusni zločini koji se pominju u izveštaju.

Institu „Nju lajns“ i Centar Raul Valenberg su prethodno istražili genocide nad Rohinđama i Ujgurima u Majnamaru, odnosno u Kini i napravili prvi izveštaj kojim je utvrđeno da su delovanja Kine u Sinđijangu genocid prema Konvenciji o genocidu.

U timu autora je Dejvid Šefer koji je imao jednu od ključnih uloga za uspostavljanje Međunarodnog krivičnog suda kao prvi američki ambasador sa specijalnim dužnostima za pitanja ratnih zločina.

Među njima su i bivši ambasador Kanade u UN Alan Rok i Čarls Taku, vodeći savetnik u Međunarodnom krivičnom sudu za Ruandu i Specijalnom sudu za Sijera Leone.

Osim pravnih stručnjaka i stručnjaka za pitanja genocida, tim koji je oformio Institut „Nju lajns“ takođe uključuje istražitelje iz obaveštajnih krugova i lingviste koji su analizirali presretnute razgovore i svedočanstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.