Vodenim topovima policija u Trstu zaustavljala demonstrante koji se protive kovid propusnicama 1Foto: EPA/CIRO FUSCO

Italijanska policija koristila je vodene topove i suzavac da rastera demonstrante, protiv obaveznih vladinih propusnica COVID -a, koje su pokušale blokirati pristup luci.

Grad na severoistoku zemlje bio je u fokusu italijanskih protesta protiv uvođenja novih pravila prošlog petka, jer svi radnici moraju imati potvrdu o vakcinaciji, negativan test na korona virus ili potvrdu da su se nedavno oporavili od infekcije.

Kako prenosi HRT, policija pod punom opremom za hitne slučajeve delovala je nakon što je nekoliko stotina lučkih radnika blokiralo pristup jednom od glavnih ulaza Italije u najveću trgovačku luku.

Prisutne su gurali vodeni topovi, nakon čega je upotrebljen suzavac. Mnogi su se uputili na glavni gradski trg kako bi nastavili protest ispred vladinih kancelarija.

– Napali su nas. Ostao sam bez reči. Nikada to ne bih očekivao. Ostaćemo da sedimo ovde. Mi smo mirni. Nećemo se predati, rekao je Stefano Puzzer, portparol protestanata u luci.

Vlada kaže da su potrebni obavezni sertifikati da bi se zaštitili radnici i ohrabrili drugi da se vakcinišu. Po pravilu, koje je na snazi do kraja godine, radnici će biti suspendovani bez plate i pretiće im kazna do 1.500 evra ako pokušaju da rade bez potvrde.

Većina Italijana podržava ovu odluku, prema istraživanjima javnog mnjenja, ali glasna manjina kaže da se njome krše radnička prava, piše Rojters.

Oko 15 odsto radnika u privatnom sektoru i osam odsto u javnom sektoru nema tzv „zelenu propusnicu“, prema dokumentu kojem je novinska agencija imala pristup prošle nedelje.

Međutim, Puzzer tvrdi da oko 40 odsto lučkih radnika u Trstu nije vakcinisano. Pokret protiv vakcinacije je u tom gradu jači nego u drugim delovima Italije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.