Volker o uvođenju sankcija Rusiji: Ukrajini ne pomaže trenutni stav Srbije, ali ni ne menja ništa 1Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Bivši američki ambasador pri NATO Kurt Volker ocenio je danas da predsednik Rusije Vladimir Putin na Zapadnom Balkanu želi da poveća zavisnost od Rusije kroz energetske zalihe i crkvu, ali da ta zavisnost malo slabi.

„U regionu Balkana, Putin očigledno želi da poveća zavisnost od Rusije kroz energetske zalihe i crkvu, i realnost je da ta zavisnost sada malo slabi, zato što ne mogu da isporuče rezultate. I to u ovom trenutku predstavlja određeni predah za Zapadni Balkan“, rekao je Volker za Glas Amerike.

Volker, sada saradnik Centra za analizu evropske politike (CEPA), rekao je da je potrebno da vlade u regionu iskoriste taj trenutak i sprovedu reforme, da učvrste zapadnu orijentaciju i da izgrade odnose sa Evropskom unijom (EU) i NATO.

Prema njegovim rečima, zbog problema koje ima u Ukrajini, smanjena je sposobnost Rusije da bude aktivna u drugim regionima.

„Kada se vrati fokus Rusije na druge stvari, ako bude imala određeni predah u Ukrajini, mogli biste da vidite više pokušaja puča, više napora da se podrije stabilnost zemalja kroz pravoslavnu crkvu, naročito Srpsku pravoslavnu crkvu gde mogu da je instrumentaliziju“, ocenio je on.

Volker je dodao da se mogu videti „pokušaji da se prorusko ponašanje nagradi niskim cenama energenata, a da se prozapadno kazni višim cenama, kao i pokušaji obaveštanih službi i biznisa da podmite zvaničnike“.

Povodom stava Srbije da ne uvede sankcije Rusiji, Volker je ocenio da se međunarodna zajednica nije mnogo trudila da ubedi Beograd da se pridruži kaznenim merama.

„Oni vide da je Srbija usklađenija sa Rusijom. I Ukrajini ne pomaže takav stav Srbije. Međutim, takođe ne menja ništa. Mislim da se malo manje pažnje obraća na Srbiju. I odnosi Srbije, naročito sa Evropskom unijom, su zahladneli tokom ovog perioda, delom zato što nije usvojila iste stavove kao EU“, rekao je Volker.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.