Rusija: Nećemo prihvatiti ograničenje cene nafte 1Foto: EPA/MICHAEL NELSON

Rusija je rekla da neće prihvatiti ograničenje cene nafte nakon odluke Evropske unije, Grupe sedam (G7) i Australije da ograniče cenu na 60 dolara po barelu, što bi moglo da smanji sredstva Moskve za finansiranje njene ofanzive u Ukrajini. .

„Ne prihvatamo tu granicu“, rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je rekao da se Moskva „pripremila“ za uvođenje ograničenja, ali nije izneo detalje.

Istovremeno, kabinet ukrajinskog predsednika saopštio je da će ograničenje „uništiti” rusku ekonomiju, prenosi RSE.

Šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrej Jermak rekao je u Telegramu da bi ograničenje od 30 dolara brže „uništilo” rusku ekonomiju.

Koalicija zapadnih zemalja, predvođena grupom ekonomskih supersila G7, dogovorila je u petak, 2. decembra, da ograniči cenu ruske nafte na moru na 60 dolara po barelu, s ciljem ograničavanja prihoda zvanične Moskve i ograničavanja njene mogućnosti da finansira invazija na Ukrajinu.

Ruski predsednik Vladimir Putin i visoki zvaničnici Kremlja više puta su ponavljali da neće isporučivati naftu zemljama koje sprovode restrikciju.

U komentarima objavljenim na Telegramu 3. decembra, ruska ambasada u Sjedinjenim Državama kritikovala je, kako kažu, „preoblikovanje“ principa slobodnog tržišta i istakla da će se potražnja za naftom nastaviti uprkos najavljenim merama.

Ovakvi koraci će neminovno rezultirati povećanjem neizvesnosti i nametanjem viših cena za potrošače sirovina“, saopštila je ambasada.

„Bez obzira na trenutno flertovanje sa opasnim i ilegalnim instrumentima, uvereni smo da će ruska nafta i dalje biti tražena“, navodi se u Telegramu.

Ograničenje cena će omogućiti zemljama van Evropske unije da uvoze rusku sirovu naftu morem, ali će zabraniti brodskim i osiguravajućim kompanijama da rukovode ruskom naftom širom sveta – osim ako se ne proda po ceni ispod dogovorene granice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.