marijuš kaminjskiFoto: EPA-EFE/Piotr Nowak

Vrhovni sud Poljske poništio je danas pomilovanje kojim je predsednik Andžej Duda sprečio da presuda za zlupotrebu bezbednosnih službi ministru unutrašnjih poslova Marijušu Kaminjskom i ministru bez portfelja Maćeju Vonšiku postane pravosnažna, a ministar ode u zatvor.

Krivično veće Vrhovnog suda presudilo je da u Poljskoj nema abolicije, odnosno pomilovanja pre pravosnažne presude i vratio predmet na ponovno razmatranje Okružnom sudu.

„Pomilovanje od strane predsednika može da se primeni samo na lica koja su pravosnažno osudjena. Pomilovanje pre nego što presuda postane pravosnažna ne izaziva pravne posledice. Nema sumnje da pravo predsednika da daje pomilovanje ne podleže kontroli ali postupak primene tog prava da“, obrazložio je današnju odluku sudija Vrhovnog suda Pjotr Mirek.

Za vladajuće konzervativce iz stranke Pravo i Pravda Jaroslava Kačinjskog današnja presuda predstavlja problem jer je Kaminjski ministar unutrašnjih poslova i administracije i koordinator tajnih službi a ponovno sudjenje dolazi u nezgodno vreme pred jesenje parlamentarne izbore.

Okružni sud će morati ponovo da razmatra aferu za koju je Kaminjski nepravosnažno osudjen na tri godine zatvora zato što je u vreme prve vlade stranke Pravo i Pravda i tadašnjeg premijera Jaroslava Kačinjskog od 2005. do 2007. godine zloupotrebio Centralni biro za borbu protiv korupcije.

Po nalogu Kaminjskog i Vonšika falsifikovani su dokumenti i organizovana je provokacija sa nelegalnim podstrekivanjem na krivično delo kako bi se dokazalo da tadašnji ministar poljoprivrede iz stranke Samoodbrana Andžej Leper uzima mito za pretvaranje parcela na Mazurskim jezerima iz poljoprivrednog u gradjevinsko zemljište.

Kaminjskom je osnovni sud, pored kazne zatvora, zabranio i da 10 godina bude na javnim funkcijama, ali čim je današnja vladajuća stranka došla na vlast 2015. godine predsedik Duda je ministra pomilovao ne čekajući presudu žalbenog suda.

„Imamo pravo da znamo ko je kriv za zloupotrebu vlasti i taj ne može da obavlja javne funkcije. Ako predsednik želi da ga pomiluje neka sačeka da se potvrdi zločin“, kazao je dnevniku Gazeta viborča profesor krivičnog prava Mikola Malecki.

Poljski predsednik insistira na tome da niko nema pravo da proverava pomilovanja šefa države i razmatra dalje korake.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari