Vrši ​​sud Brazila odbacio tužbu predsednika države protiv sudije 1Foto: EPA-EFE/JOEDSON ALVES

Vrhovni sud Brazila odbacio je danas žalbu predsednika Žaira Bolsonara u kojoj je optužio sudiju Aleksandra de Moraesa da je zloupotrebio svoja ovlašćenja, što je eskalacija sukoba lidera krajnje desnice i najvišeg suda.

Bolsonaro je u ponedeljak podneo žalbu protiv sudije koji nadgleda istragu utvrđivanja da li neko od Bolsonarovih najbližih saveznika vodi mrežu društvenih medija koje šire pretnje i lažne vesti protiv sudija Vrhovnog suda.

U svojoj žalbi, Bolsonaro je optužio de Moraesa da je usporio istragu i da je povredio njegov imidž u izbornoj godini.

Sudija Vrhovnog suda Dias Tofoli odbio je zahtev, tvrdeći da opisane činjenice „ne donose dokaze, čak ni minimalne“ o zločinu.

De Moraes će predsedavati izbornim autoritetom države na predstojećim izborima, kada će Bolsonaro, koji je postavio pitanje da li će glasanje biti pošteno, tražiti drugi mandat.

Bolsonaro je počeo da pokazuje animozitet prema Vrhovnom sudu od otvaranja istrage o takozvanim lažnim vestima 2019. godine.

On se otvoreno sukobljava sa sudom od početka pandemije, kada su sudije donele odluku da gradonačelnici i guverneri imaju nadležnost da utvrđuju mere ograničenja borbe protiv virusa.

Bolsonaro je bio žestoki protivnik zatvaranja i drugih ograničenja. Prošle godine je zatražio od Senata da opozove de Moraesa i zapretio da će zanemariti bilo koju od odluka pravosudnih organa.

„Ili se istraga lažnih vesti neopravdano proteže na štetu onih koji se istražuju, pošto posle više od trideset šest meseci nema ni delimičnog izveštaja o istragama. Ili, postoje delimični izveštaji i opravdanja za vođenje istrage koja se skrivaju od odbrane“, navodi se u tužbi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari