Za zločine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu optužen još jedan bivši voni funkcioner 1Ilustracija: FI/Janson Morison

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Kerima Lučarevića za zločine nad pripadnicima bivše JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, u maju 1992. godine.

 

Tužilaštvo je saopštilo da je optuženi Lučarević (64) od 3. maja do polovine maja 1992. godine u svojstvu komandanta Vojne policije Republičkog štaba Teritorijalne odbrane BiH postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava.

On se tereti da 2. maja 1992. godine, pošto je napadnuta nebranjena mešovita kolona vojnika i civilnih lica zaposlenih u bivšoj JNA, pod pratnjom mirovnih snaga Ujedinjenih nacija, kao komandant Vojne policije nije preduzeo mere da kazni izvršioce ubistava i ranjavanja vojnika i civila, kao i da spreči fizičko i psihičko zlostavljvanje zarobljenih pripadnika JNA.

Optužnica Tužilaštva BiH odnosi se i na događaje od 3. maja 1992. godine – na stradanje osam ubijenih žrtava sa utvrđenim identitetom, među kojima je bilo i civila i sanitetskog osoblja, ranjavanje 24 osobe, te zarobljavanje više desetina vojnika i civila koji su mučeni i zlostavljani.

Za zločine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu optužnica je ranije potvrdjena protiv Ejupa Ganića, tadašnjeg člana Predsedništva BiH, Zaima Backovića, člana Operativnog štaba Teritorijalne odbrane (TO) BiH, Hasana Efendića, komandanta Republičkog štaba TO, Hamida Bahta, komandanta Opštinskog štaba TO Stari grad Sarajevo, te Fikreta Muslimovića, načelnika bezbednosti u Republičkom štabu TO BiH.

Optuženi su i Jusuf Pušina, ratni pomoćnik ministra unutrašnjih poslova BiH i načelnik Štaba MUP-a BiH, Bakir Alispahić, tadašnji načelnik Centra službe bezbednosti Sarajevo, kao i tadašnji policijski funkcioneri Enes Bezdrob, Ismet Dahić i Mahir Žiško.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.