Zabrinutost zbog trgovinskog rata 1U trgovinskom ratu niko neće pobediti : Bruno Le Mer Foto: EPA-EFFE/WILL OLIVER

Ministri ekonomije zemalja članica Evropske unije izrazili su danas veliku zabrinutost zbog mogućeg trgovačkog rata sa Sjedinjenim Američkim Državama, do koga će doći ako se uvećane carine na čelik i aluminijum budu odnosile i na evropske proizvođače.

Predsedniku SAD Donaldu Trampu je poslata poruka da „ne skrene u ćorsokak protekcionizma“.

Posle današnjeg sastanka u Briselu, ministri su saopštili da će Evropska unija uvek podržavati i zagovarati načelo slobodne trgovine, ali će odgovoriti ako od naredne nedelje proizvodi evopskih izvoznka u SAD budu dodatno carinjeni.

„U trgovinskom ratu niko neće pobediti i biće samo gubitnika. Mi smo uvereni da protekcionizam vodi u ćorsokak, rekao je francuski ministar ekonomije Bruno Le Mer, prenosi AP.

Agencija DPA, međutim, navodi da Trampova izjava da je Evropska unija posebno tvrda prema SAD nije potpuno bez osnova.

Prema navodima Svetske trgovinske organizacije, prosečne carine u EU su 5,2 odsto, a u SAD 3,5 odsto. I u slučajevima kada visina carine zavisi od količine uvezene robe, prosek EU je 3, a SAD 2,4 odsto.

Osim toga, navodi DPA, EU ne carini samo 26 odsto uvoznih proizvoda, a SAD ne carini 48 odsto robe koju uvoze.

Kada je reč o pojedinačnim proizvodima, Evropska unija, na primer, ima carine od 10 procenata na uvozne automobile, a SAD samo 2,5 odsto, a to posebno smeta Trampu.

Osim toga, Evropska unija uvoznu vunu iz SAD carini sa 16 procenata, a robu od kože sa čak 55 procenata.

Posledica takvih odnosa je značajan suficit EU u trgovini sa SAD. Vrednost izvoza EU u SAD je 2016. godine iznosila 363,5 milijarde evra, a iz SAD je u EU uvezeno robe u vrednosti od 250,5 milijardi evra.

Evropska unija ima suficit i kada je reč o uslužnim delatnostima, jer je njen godišnji izvoz u SAD 226 milijardi evra, dok je uvoz iz Amerike 13 milijardi evra manji.