Zaev: Građani za dogovor sa Grčkom 1"Za jednakost i jedinstvo": Zoran Zaev Foto: wikipedia

Premijer Makedonije i lider SDSM Zoran Zaev izjavio je večeras da su građani na referendumu poručili da treba da se prihvati dogovor sa Grčkom i da zemlja postane članica EU i NATO.

Na konferenciji za novinare on je pozvao sve poslanike u makedonskom parlamentu, bez obzira kojoj stranci pripadaju, da nacionalne interese stave iznad partijskih i da podrže ustavne promene.

Premijer Makedonije je rekao da zna da je za ustavnu promenu imena države potrebna dvotrećinska većina od 80 poslanika i da ostavlja nekoliko dana da se vidi da li može da se postigne, a ako se ne uspe u tome odmah će biti raspisani vanredni parlamentarni izbori.

Kako je istakao Zaev, evropska Makedonija dobila je više glasova za od bilo kojeg pobednika na bilo kojim parlamentarnim izborima u samostalnoj Makedoniji.

„Na referendumu je glasalo više od 600.000 a od njih više od 90 odsto je glasalo za i poručili su da Makedonija treba da prihvati dogovor sa Grčkom i postane članica EU i NATO. Da je glasalo 1,1 milion građana, ovi glasovi za bili bi većina“, rekao je Zaev.

Na pitanje da li će podneti ostavku jer nije postignut propisani cenzus na referendumu od 903.000 birača, Zaev je rekao da nema nameru da podnese ostavku, već i da ga broj građana koji su glasali obavezuje da nastavi da Makedonija postane članica EU i NATO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari