Zaev i Dendijas: Skoplje računa na podršku Atine na putu ka EU 1Foto: Beta/Vlada Severne Makedonije

Atina i dalje „glasno podržava“ Skoplje i zemlje regiona u naporima za integraciju u EU, konstatovano je danas na sastanku premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva i ministra spoljnih poslova Grčke Nikosa Dendijasa.

Kako je saopšteno, na sastanku Zaeva i Dendijasa je pozitivno ocenjena snažna i bezrezervna podrška koju Grčka stalno daje Severnoj Makdoniji kao ravnopravnoj članci NATO.

„Naša vlada računa na grčku podršku medju zemljama članicama EU u vezi našeg članstva, jer je to naša jedina alternativa i od posebnog značaja i važnosti su odnosi i saradnja naše dve zemlje za naše pristupanje EU“, rekao je Zaev na sastanku sa Dendijasom u Vladi Severne Makedonije.

Zaev je Dendijasa informisao o aktivnostima koje Skoplje preduzima na ispunjavanju Dogovora iz Prespe, kojim je rešen višegodišnji spor dve zemlje oko imena Makedonija.

Na sastanku Zaeva i Dendijasa je kao posebno značajna ocenjena ekonomska saradnja, koja je, kako je istaknuto, odraz prijateljstva i saradnje dve zemlje u više oblasti, što proizlazi iz primene Prespanskog dogovora.

Pozitivno je ocenjena ukupna trgovinska razmena Severne Makdonije i Grčke u prvih osam meseci ove godine, koja iznosi 395,8 miliona dolara, sa rastom od 20,3 odsto u poredjenju sa istim periodom prošle godine.

Dendijas koji je u poseti Skoplju, pre Zaeva razgovarao je sa ministrom spoljnih polsova Severne Makedonije Bujarom Osmanijem, a posle se sastaje sa predsednikom države Stevom Pendarovskim.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.