Zaev: Potezi i blokade predsednika Bugarske su uvreda za makedonske građane 1Zoran Zaev Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je danas da je na Samitu za Zapadni Balkan u Kranju dobijena još jedna snažna potvrda da se samo jedna članica EU, Bugarska, protivi integraciji i početku pregovora njegove zemlje za članstvo u Uniji.

„Na žalost i ogromno razočarenje, moje lično i verujem svih naših građana, blokada dolazi od našeg suseda Bugarske. Poruke predsednika (Francuske Emanuela) Makrona i kacelarke (Nemačke Angele) Merkel su jasne – za rešenja treba gledati napred ka budućnosti, a ne kopati po prošlosti. Na žalost, nisam suguran da je predsednik (Bugarske Rumen) Radev razumeo tu poruku“,  rekao je Zaev u izjavi medijima po zavšetku Samita EU i Zapadni Balkan u Brdu kod Kranja.

Kako je istakao premijer Severne Makedonije, „koraci i blokade koje Radev preduzima u ime Bugarske su uvreda za makedonske građane“ i „makedonski narod sa svom svojom miroljubivosti ne može da opravda te blokade“.

„Moj narod je meni dao madat da stvaram rešenja, nije mi dao madat da opravdavam politike iz prošlog veka“, rekao je Zaev i istakao da ne postoji zemlja članica EU koja ima bilo kave zamerke na reforme.

„Naš napredak u integraciji u EU prvenstveno treba da zavisi od unutrašnjih reformi povezanih sa evropskim standardima, a ne od bilateralnih pitanja. Zato smo posvećeni rešavanju bilateralnih sporova koji se vuku iz prošlosti, a dokaz za to su Prespanski dogovor (sa Grčkom) i Dogovor sa Bugarskom iz 2017. godine“, rekao je premijer Severne Makedonije.

Prema njegovim rečima, nije nova vest da je za vlasti u Skoplju prihvatljivo, u duhu evropskih dobrosusedskih odnosa, da intenziviraju razgovore sa susednom Bugarskom, ali i da nije nova vest da imaju jasan i glasan stav o identitetskim pitanjima, a to je da makedonski identitet nije tema za razgovor.

„Mi kažemo – da, možemo i moramo, dve strane, odmah posle izbora u Bugarskoj i Severnoj Makdoniji, sa iskrenom političkom voljom da preuzmemo odlučne korake za rešavanje otvorenih pitanja“, rekao je Zaev u Kranju, ističući da je Skoplje preuzelo sve neophodne korake u svojoj nadležnosti za deblokiranje procesa proširenje EU na Zapadni Balkan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.