Zaev primio poruku nezadovoljnih građana i najavio čistke u vlasti 1Zoran Zaev Foto: EPA-EFE/VASSIL DONEV

„Poruka je da ima nezadovoljsta funkcionerima centralne i lokalne vlasti. Uzvraćam im da će biti čistke, posle izbora će se desiti promene“, rekao je on na skupu predsedničkog kandidata vladajuće koalicije Steve Pendarovskog u skopskoj opštini Karpoš.

Zaev je rekao da nezadovoljnim simpatizerima i građanima, koji juče nisu izašli na gasaanje, želi da poruči da ne kažnjavaju državu zbog centralne ili loklane vlasti.

„Ovo nije borba za Zaeva, nije borba za SDSM, ovo je borba za otadžbinu. Blizina glasova (predsedničkih kadidata) kaže: ‘Vraća se Gruevski, vraća se režim’. To ne želi niko, to ne žele ni glasači VMRO DPMNE“, istakakao je Zaev.

U prvom krugu izbora za predsednika Severne Makdonije, koji je održan juče, kaididat vladajuće koalicije SDSM i DUI Stevo Pendarovski osvojio je samo 4.528 glasova više od kadidatkine VMRO DPMNE Gordane Siljanovske-Davkove. Pendarovski osvojio 323.892 glasova, što je 96.630 glasova manje nego što je SDSM dobio na lokalnim izborima 2017, dok je sadašni partner DUI tada dobio 89.724 glasova.

Premijer i lider SDSM je istakao da će u drugom krugu preddsedničkih izbora 5. maja predsednički kadidar Stevo Pendarovski pobediti sa 100.000 glasova razlike.

„Hajde 5. maja da izadjemo svi i da izaberemo petog makedonskog predsednika. Pet godina da imamo predsednika za čistu peticu“, rekao je Zaev i dodao da će Pendarovskom bii potrebni i glasovi kandidata albanske opozicije Blerima Reke, koji je ispao u prvom krugu.