Zaev: Srbija je veliki prijatelj Makedonije 1Foto:Georgi Licovski/Epa

Predsednik Vlade Makedonije Zoran Zaev rekao je u Sarajevu da je Srbija veliki prijatelj Makedonije i da se nada da će biti dodatno unapređeni dobri odnosi koji postoje između dve zemlje.

„I predsednik Srbije i novi premijer i ministar inostranih poslova su prijatelji Makedonije i mi gledamo samo da to prijateljstvo unapredimo“, naglasio je Zaev na konferenciji za novinare u Sarajevu, prenosi Srna.

Zaev je istakao da od vlasti Srbije još nije stigao odgovor na zahtev makedonskih vlasti da se dozvoli makedonskoj delegaciji da godišnjicu najvećeg makedonskog praznika – Ilindena, obeleži u Prohoru Pčinjskom, na teritoriji Srbije.

„Nadam se da ćemo dobiti odobrenje, ali ako ga i ne dobijemo nećemo se naljutiti“, naglasio je Zaev.

Zaev je za N1 izjavio da je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razjasnio sve nesuglasice i da su se dogovorili da će sarađivati.

„Srbija nije imala neki uticaj ili loše namere prema Makedoniji. Svakako, bilo je komentara u predsedničkoj kampanji, pominjanja ‘makedonskog scenarija’, ali ja ne ulazim duboko u to“, rekao je Zaev, koji boravi u zvaničnoj poseti BIH.

Imali smo odličnu radnu večeru, lideri zapadnog Balkana, kada smo tadašnji premijer, a sadašnji predsednik Aleksandar Vučić i ja razjasnili sve te nesuglasice, mi smo pružili ruku i obećali da ćemo sarađivati, objasnio je Zaev.

„Imali smo divan bilateralni susret sa novom premijerkom, gospođicom Anom Brnabić, koja je zaista otvorila neke lepe perspektive. Ja sam to potvrdio. Ovde su bili i ministri spoljnih poslova. Preuzeli smo obavezu da sledimo ono što žele naši građani. Naši građani žele saradnju. Mi smo bliski
narodi, zaista imamo odličnu perspektivu. Političari moraju da otvaraju takve perspektive, da ih unapređuju u korist građana i Makedonije i Srbije“, zaključio je Zaev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari