Foto: GEORGI LICOVSKI/EPA

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je da će nacrti ustavnih amandmana biti rađeni uz podršku opozicije, a da će rad na njima biti završen za manje od 15 dana.

Zaev je, kako kaže, obećao ministrima da će imati inkluzivan proces, a da će vlada pred Sobranje izneti predloge amandmana u skladu sa Sporazumom iz Prespe, a potom će vlada i opozicija izdati svoj zajednički nacrt amandmana.

„Verujem da ovo možemo da završimo za manje od 15 dana, kako bismo skratili proceduru koliko je to moguće… Kako procedura bude napredovala, videće se da nema ništa bolno ili skriveno u amandmanima i da će nas oni ujediniti i obezbediti budućnost države“, rekao je Zaev, prenosi MIA.

Pomirenje prevazilazi političku pripadnost

Upitan da li su prihvatljivi zahtevi poslanika opozicije koji su glasali za inicijativu da se pokrene promena ustava, Zaev je rekao da je pažljivo pročitao četiri zahteva koji su izneli.

„Jedan je da se potvrdi makedonski identitet, drugi je sprovođenje, koje je već propisano u sporazumu“, rekao je Zaev.

On je dodao da se ostali zahtevi odnose na zaštitne mere u slučaju da Grčka ne ratifikuje sporazum, ili da postavi prepreke integracionim procesima Makedonije, što znači da bi se u tom slučaju promene ustava proglasile nevažećim.

Povodom poziva na pomirenje, koji su uputili opozicioni poslanici, Zaev je rekao da je to „inkluzivni proces koji prevazilazi političku pripadnost“.

Tekst preuzet sa portala Al Jazeera.