Zaharova: SAD izazivaju prehrambenu krizu u Ukrajni jer će Kijev oružje plaćati pšenicom 1Foto: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije, Marija Zaharova, izjavila je danas da SAD izazivaju prehrambenu krizu u Ukrajini „lišavajući je rezervi žita“ jer će Kijev, kako je rekla, pšenicom plaćati strano oružje koje dobija.

Zaharova je to rekla povodom izjave predsednika SAD Džozefa Bajdena o traženju mogućnosti za izvoz 20 miliona tona pšenice iz Ukrajine, prenosi TASS.

Zaharova sumnja da će ukrajinska pšenica biti poslata u afričke i bliskoistočne zemlje kako bi se sprečila glad, što tvrde SAD i EU, već će, kako je rekla, vozovima, kamionima i rečnim brodovima žito biti prevezeno u Nemačku, Poljsku, Litvaniju, Rumuniju i Bugarsku.

Govoreći o „alarmantnom stanju“ na svetskom tržištu hrane, Zaharova je rekla da su „potpuno neosnovani pokušaji Zapada da sve probleme pripiše specijalnoj vojnoj operaciji i optuži Rusiju za blokiranje stranih brodova u lukama Crnog i Azovskog mora“ jer, kako je rekla, rast cena žitarica „nije rezultat specijalne vojne operacije“, već je pandemija protekklih godina poremetila lance snabdevanja i poskupela transport.

Zaharova je navela da je Svetska organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) više puta primetila da su cene dostigle rekordno visok nivo pre februara 2022. kada je počeo ruski rat protiv Ukrajine.

Tako je od 2019. do februara 2022. indeks cena hrane porastao za skoro 50 odsto što se, rekla je Zaharova, „nije desilo krivicom Rusije“, a sada su „antiruske sankcije Zapada prekinule veze u svetskoj logističkoj i transportnoj infrastrukturi“ i postale „glavni katalizator“ za sadašnje negativne trendove na tržitu hrane u svetu.

Posledica je, nastavila je ona, da su cene pšenice, kukuruza i ječma, koje su već bile na rekordnom nivou, još više porasle, te je, po podacima UN, u martu 2022. cena hrane premašila prošlogodišnju za 24 odsto, a u zemljama EU cena pšenice je skočila za 70 odsto.

Zaharova je demantovala izjave stranih zvaničnika da ruske snage blokiraju strane brodove u Crnom i Azovskom moru.

„Luka Mariupolj je nastavila rad pošto su vojska Rusije i Donjecke Narodne Republike preuzele kontrolu nad njom, plovni put je deblokiran, stvoreni su uslovi za isplovljavanje brodova“, rekla je ona i optužila vlasti u Kijevu da odbijaju da sarađuju s predstavnicima stranih država i brodovlasnicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari