Zakerberg i supruga Čan će investirati 3,4 milijardi dolara za razvoj nauke 1Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Kompanija koja vodi filantropske poslove generalnog direktora Fejsbuka Marka Zakerberga i njegove supruge Prisile Čan, će investirati oko 3,4 milijarde dolara za unapređenje ljudskog zdravlja tokom narednih 10 do 15 godina, rekao je portparol te organizacije.

Inicijativa Čan Zakerberg (CZI) objavila je sinoć podatke o planovima za podršku u toj oblasti čiji je cilj  da se posmatra, meri i analizira biološki proces kroz ljudsko telo.

Organizacija koja ima misiju da izleči, spreči ili upravlja svim bolestima do kraja veka navela je da će usmeriti naučni rad narednih 10 godina na razvoju novih istraživanja, instituta i tehnologija koji pomažu njenoj misiji.

Portparol CZI, Džef Makgregor rekao je da će biti dato 500 miliona dolara za formiranje instituta na Univerzitetu Harvard koji je usmeren na veštačku inteligenciju. Institut, koji će dobiti ova sredstva tokom narednih 15 godina će nositi ime Karen Kempner Zakerberg, po Zakerbergovoj majci.

Portparol je rekao da će između 600 i 900 miliona dolara ići za novi institut za biomedicinsko snimanje, a milijarda dolara za Čan Zakerberg Biohab mrežu, novu inicijativu kojom se okupljaju naučne institucije da rade na „velikim naučnim izazovima“.

Posebno će od 800 miliona do milijardu dolara biti dato tokom narednih deset godina za Biohab Čan Zakerberg čiji cilj je razvoj tehnologija za čećenje bolesti.

Zakerbergova druga kompanija Fejsbuk nedavno je promenila svoje ime i logo, a novi naziv je Meta Platforms Inc.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.