Zatvaranje bazena i smanjenje proizvodnje: Kako će izgledati zima u Evropi? 1Foto: Pixabay/AlainAudet
Fabrike planiraju da smanje proizvodnju, a predsednik Makron ne isključuje ni mogućnost za štednju struje ni ove zime.

 

Francuska je zbog energetske krize suočena sa zatvaranjem bazena, neke kompanije najavljuju smanjenje proizvodnje, a bez pomoći države upitno je otvaranje skijališta, prenosi Frans 24.

Cene energenata u Francuskoj i širom Evrope dostigle su rekordne vrednosti krajem avgusta. Cena struje u Francuskoj za godinu dana unapred porasla je 25 odsto, na 1.130 evra po megavat-satu, prema podacima Evropske energetske berze, prvi put je premašila 1.000 evra.

Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je na smanjenje potrošnje energije za najmanje 10 odsto, upozoravajući da bi u suprotnom mogli da se suoče sa smanjenjem ove zime. Makron apeluje na građane da manje koriste klimu i smanje grejanje.

Zbog preskupe energije, kompanija Vert Marine odlučila je 5. septembra da „privremeno“ zatvori oko 30 javnih bazena u Limožu, Montobanu i Versaju. To je trećina od 90 bazena kojima upravlja. Kompanija je saopštila da joj je račun za energiju porastao sa 15 na 100 miliona evra, koliko je, tvrde, njen ceo godišnji promet. Zatvorila je i klizališta kojima upravlja.

Ovaj potez je razbesneo mnoge jer bazene koriste škole i sportski klubovi. Protestovale su i opštine koje su ostale bez bazena i klizališta.

Problem postoji i sa skijalištima: trenutne cene struje su veliki problem, požalio se AFP-u Fabris Butet, generalni direktor SATA grupe, koja upravlja žičarama na nekoliko skijališta. Prema projekcijama, njihovi računi za struju po sadašnjim cenama skočili bi sa dva na 20 miliona evra. U najmanju ruku, moraće da prilagode brzinu žičare i radno vreme. Zbog toga traže pomoć od države.

U problemima su i lokalne vlasti. Nisu samo bazeni upitni; pitanje je kako će funkcionisati muzeji, biblioteke i škole ako se u narednih nekoliko meseci ne nađe rešenje. Udruženje malih gradova APVF (Association des Petites Villes de France) upozorava da su troškovi struje i grejanja u pojedinim opštinama skočili i za 50 odsto, piše Jutarnji list.

Francuski Senat upozorio je krajem jula da bi sve veći troškovi energije mogli da ugroze osnovne javne usluge i da nateraju zajednice da odustanu od ulaganja u prelazak na zelenu energiju. Opština Limož u centralnoj Francuskoj smanjila je hlađenje u teretanama i zatvorila svoje klizalište ovog leta. Gradovi poput Brive-la-Gaillarda na jugozapadu planiraju da smanje noćno osvetljenje.

Visoka cena struje utiče i na industriju. Fabrika aluminijuma Dunkerkue u severnoj Francuskoj odlučila je da smanji proizvodnju za 22 odsto u poslednjem kvartalu. „Ako nastavimo sa istim nivoom proizvodnje, od oktobra ćemo biti u veoma značajnom gubitku“, rekao je za Rojters direktor kompanije Gijom de Gos. Njihovi računi za struju mogli bi da porastu sa današnjih 40 miliona evra mesečno na 150 miliona evra u decembru. Do sada, 650 zaposlenih nastavlja da radi puno radno vreme.

Čeličana Ascometal, koja ima 1.200 zaposlenih u Francuskoj, prekinuće rad na dve do tri nedelje u decembru u fabrici Hagondanga na istoku Francuske i u Fos-sur-Mer-u kod Marseja, javlja Frans 24. Neki radnici će biti staviti na nepuno radno vreme. Fabrika stakla Duralek saopštila je 1. septembra da peći neće raditi najmanje četiri meseca, počev od novembra. Još teža situacija očekuje se početkom 2023. godine. „Skoro polovina svih kompanija, posebno velikih, mora da obnovi ugovore o snabdevanju električnom energijom. Neka od njih bi mogla da se suoče sa cenama koje su do januara 2023. porasle čak pet puta. “ rekao je preduzetnik Mark Alrik za Le Mond.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.