Zbog rasta tenzija od početka ruske agresije na Ukrajinu: Predložena obavezna vojna služba za žene 1Foto: EPA-EFE/Mads Claus Rasmussen

Vlada Danske predlaže da vojna služba u zemlji bude obavezna za žene zbog sve snažnijih kritika njenih zapadnih saveznika u vezi s nedostacima u oblasti odbrane, javlja Anadolija, prenosi Oslobođenje.

Plan je otkrio ministar odbrane i zamenik premijera Jakob Elemann-Jensen u intervjuu za lokalne medije.

Nakon porasta tenzija u regionu od početka rusko-ukrajinskog rata prošlog februara, ova skandinavska država teži povećanju broja pripadnika Oružanih snaga.

Ministar je istakao da će uključivanje žena u Oružane snage pomoći Danskoj da ispuni zahtjeve NATO-a, dodajući da će njihovo prisustvo takođe biti korisno u svakom smislu.

Trenutno se Dankinje mogu dobrovoljno pridružiti vojsci, dok muškarci imaju zakonsku obavezu da služe najviše četiri meseca ukoliko su pozvani po sistemu lutrije.

Saopštenje je objavljeno nakon što je Ministarstvo odbrane objavilo zaključke dvogodišnje revizije NATO-a u kojoj se izražava zabrinutost zbog neuspeha Danske da investira u svoje vojne snage u skladu s geostrateškim zahtjevima.

Ranije ove sedmice, Danska se obavezala da će Ukrajini na zahtev ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog donirati 19 artiljerijskih sistema haubica Cezar francuske proizvodnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.