Zeleni i AFD kažnjeni pred parlamentarne izbore u Nemačkoj 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS

Partija Zelenih neće moći da učestvuje na septembarskim parlamentarnim izborima u Nemačkoj u saveznoj državi Sarland, a desničarska Alternativa za Nemačku isključena je iz izborne liste u saveznoj državi Bremen.

Izborne komisije u te dve savezne države saopštile su da su odluke donete zbog nepravilnosti tokom procesa nominacije kandidata, a obe partije su najavile da će uložiti žalbe drugostepenom organu, preneo je Politiko.

Iako u Sarlandu ima samo 700.000 birača, a u Bremenu pola miliona, što je gotovo zanemarljivo u odnosu na 60,4 miliona birača u Nemačkoj, neučestvovanje Zelenih i AfD na izborima u te de države moglo bi da utiče na ishod izbora zakazanih za 26. septembar.

Pored toga, takve kazne će, ukoliko budu potvrđene, svakako negativno uticati na ugled te dve partije među biračima, bez obzira što se odnose na države sa najmanjim brojem stanovnika.

U Sarlandu je kazna izrečena zbog unutarpartijske borbe za nominaciju vodećeg kandidata Zelenih u toj državi. U kontroverznoj odluci, donetoj u poslednjem trenutku pred zaključenje izborne liste, odlučeno je da vodeći kandidat ne bude Hubert Urlih, već Jane Dilšnajder.

Nekoliko članova partije se žalilo na tu odluku, tvrdeći da su prekršena pravila procesa nominacije, nakon čega je predsednica Izborne komisije Monika Zelner saopštila da su Zeleni napravili „grubu izbornu grešku“, zbog čega neće moći da učestvuju na izborima.

U Bremenu je Izborna komisija saopštila da Alternativa za Nemačku nije obezbedila da zakletva bude u skladu sa izbornim zakonom i usledilo je brisanje sa izborne liste.