Zelenski: Niko mi nije objasnio zašto je isporuka američke vojne pomoći bila odložena 1Zelenski Foto: Beta/AP/Richard Drew

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da mu niko nije objasnio zašto je odloženo slanje miliona dolara američke vojne pomoći Kijevu.

On je odbacio tvrdnje da je predsednik SAD Donald Tramp zamrzao ta sredstva kako bi vršio pritisak na Ukrajinu da pokrene istragu protiv njegovog rivala, demokrate Džozefa Bajdena.

Zelenski pokušava da se distancira od američke politike i da smanji štetu nanetu Ukrajini i njegovoj ličnoj reputaciji posle objavljivanja sadržaja njegovog telefonskog razgovora s Trampom od 25. jula, zbog kojeg su demokrate u Kongresu SAD pokrenule postupak opoziva predsednika.

Tramp je u tom razgovoru vršio pritisak na Zelenskog da pokrene istragu protiv Bajdena, mogućeg kandidata demokrata na američkim izborima 2020. godine, odnosno da istraži da li je Bajden kao podpredsednik SAD prekinuo istragu ukrajinskog tužioca o gasnoj kompaniji Burisma u čijem je upravnom odboru sedeo njegov sin Hanter.

„Nemoguće je vršiti pritisak na mene. Mnogi ljudi pokušavaju da utiču na mene, ali ja sam predsednik nezavisne Ukrajine“, rekao je Zelenski danas novinarima.

On je kazao da je u razgovorima s Trampom neprestano isticao značaj američke vojne pomoći za ukrajinsku borbu protiv proruskih separatista na istoku Ukrajine.

U julskom telefonskom razgovoru dva lidera, čiji je sažetak transkripta objavila Bela kuća, Zelenski je zahvalio Trampu za „veliku podršku u oblasti odbrane“ i kazao da je Ukrajina spremna da „sarađuje u sledećim koracima“.

Zelenski danas nije rekao da li je to pitanje otvoreno u njegovim drugim razgovorima s Trampom ni kada je do njih došlo.

Pentagon je u junu objavio planove za slanje 250 miliona dolara pomoći Ukrajini, ali je isporuka odložena. Neimenovani zvaničnik Pentagona rekao je da Trampova administracija analizira obim ukrajinskog bavljenja problemom korupcije, koji dugo vremena izaziva zabrinutost SAD.

Isporuka pomoći je realizovana 11. septembra.

„Meni nije objašnjeno zašto taj novac nije stigao ranije“, kazao je Zelenski.

Zelenski sada ima dilemu kako da se odnosi prema Trampovom zahtevu za pokretanje istrage protiv oca i sina Bajdena.

Ako Ukrajina otvori istragu tog slučaja, to će pomoći Trampu i njegovim republikancima. Ako to ne učini, pomoći će demokratama. A ono što rukovodstvo Ukrajine zapravo želi jeste nastavak američke podrške, nezavisno od pobednika izbora u novembru sledeće godine.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Zelenski: Niko mi nije objasnio zašto je isporuka američke vojne pomoći bila odložena”

  1. Ne može da se odluči između republikanaca i demokrata. A onaj naš mangup mogao između zapada i istoka. A i bolje bi vam bilo bez te vojne pomoći, prestani da razmišljaš kao Vulin, zamoli Putina da te primi, pa se dogovorite, a pare ćeš posle toga potrošiti u mnogo pametnije stvari. Tamo gde je Amerika pomagala trava više ne raste I hvala što smatrate da je Kosovo deo Srbije.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.