Zelenski: Razgovarao sam sa Guterešom o ruskom nuklearnom ucenjivanju 1foto EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je tokom susreta sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom pozvao UN da osiguraju bezbednost Zaporoške nuklearne elektrane na jugoistoku Ukrajine zbog sve većeg straha od borbi u toj oblasti i razmeštanja ruskih vojnika na toj lokaciji.

Zelenski je rekao da je razgovarao i o pitanju ukrajinskog izvoza žitarica iz crnomorskih luka, koji je nedavno ponovo pokrenut nakon što je dogovorom uz posredovanje svetske organizacije otvoren put za njihov transport brodovima, prenosi Radio slobodna Evropa.

„Posebna pažnja je posvećena temi ruske nuklearne ucene u Zaporožju. Ovaj namerni teror od strane agresora može imati katastrofalne posledice po ceo svet. Zbog toga UN moraju da osiguraju bezbednost ovog strateškog objekta, njegovu demilitarizaciju i potpuno oslobođenje od ruskih trupa“, napisao je Zelenski na Telegramu nakon sastanka.

Gutereš i međunarodna zajednica izrazili su duboku zabrinutost zbog rizika od katastrofe u nuklearnoj elektrani Zaporožja, najvećoj u Evropi, zbog izveštaja o granatiranju i drugim opasnostima u protekloj nedelji.

Ujedinjene nacije su ponudile da pomognu u olakšavanju posete inspektora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Zaporožju, ali je Moskva odbacila ideju da misija putuje preko Kijeva uprkos tome što je obećala da će učiniti sve što je u njenoj moći da pomogne IAEA pristup nuklearnoj centrali.

Portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova nazvao je plan za demilitarizaciju zone oko fabrike „neprihvatljivim“ rekavši da bi je to učinilo još ranjivijom na napade.

Rusija ne poriče da ima trupe locirane u fabrici, ali je osporila tvrdnje da je granatirala to područje. Umesto toga, Moskva krivi ukrajinske snage za ispaljivanje artiljerijskih granata u toj oblasti, što zvaničnici u Kijevu negiraju.

„Dogovorili smo se da nastavimo koordinaciju primene inicijative za žito“, napisao je Zelenski posle sastanka sa Guterešom, koji bi trebalo da poseti ukrajinsku crnomorsku luku sutra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.