Zelenski se obratio na otvaranju Filmskog festivala u Kanu 1Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obratio se večeras na ceremoniji otvaranja Filmskog festivala u Kanu mimo prtokola. U obraćanju prisutnim putem video linka je rekao da će „mržnja nestati a diktatori umreti“.

Glumac i komičar koji je postao političar ukazao je na vezu filma i stvarnosti, praveći reference na film Čarlija Čaplina, „Veliki diktator“, koji ismejava nacističkog lidera Afolfa Hitlera. Rekao je da kinematografiji treba novi Čaplin „koji će pokazati da kinematografija našeg vremena ne ćuti“, prenosi RSE.

U iznanadnoj video poruci na ceremoniji u francuskom gradu Kanu, Zelenski je rekao da kinematografija ne ćuti i da će „moć koju su oduzeli od ljudi biti vraćena ljudima“.

Njegov govor bio je primljen gromoglasnim aplauzom publike koja se okupila u glavnoj kino sali festivala.

Festival u Kanu bio je otkazan 2020. godine i značajno smanjen sa listom učesnika godinu kasnije zbog pandemije COVID-19, okrenuo se ka ratu u Ukrajini ove godine na samom početku.

Nekoliko filmova ukrajinskih autora, među kojima je dokumentarac Sergeja Loznice, „Istorija destrukcije“ treba da budu prikazani tokom festivala. „Mariupolis 2“, dokumentarac o konfliktu litvanskog režisera Mantasa Kvedaraviciusa, koji je ubijen u ukrajinskom lučkom gradu Mariupolju u aprilu, imaće specijalnu projekciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.