Žena koja je osuđena za ubistvo četvoro svoje dece puštena iz zatvora nakon 20 godina 1Foto: EPA-EFE/JOEL CARRETT

Žena koja je osuđena kao najgori serijski ubica u Australiji pomilovana je nakon što je odležala 20 godina iza rešetaka jer je navodno ubila svoje četvero dece, piše Klix.ba.

Glavni tužilac Novog Južnog Velsa Majkl Dejli naredio je oslobađanje Ketlin Folbig, na osnovu preliminarnih nalaza istrage koja je otkrila „osnovnu sumnju“ da je ona kriva za sve četiri smrti.

Dejli je na konferenciji za novinare u ponedeljak rekao da je razgovarao sa guvernerom i preporučio bezuslovno pomilovanje, koje je odobreno.

Folbigg je 2003. godine osuđena po tri tačke optužnice za ubistvo i jednoj tački za ubistvo iz nehata nakon smrti njene četiri bebe tokom decenije od 1989.godine.

U svakom slučaju, ona je bila osoba koja je pronašla njihova tela, iako nije bilo fizičkih dokaza da izazvala je njihovu smrt.

Umesto toga, porota se oslonila na argument tužilaštva da su šanse da četiri bebe u jednoj porodici umru prirodnom smrću pre druge godine bile toliko male da bi se mogle uporediti sa „letećim svinjama“.

Snimili su i sadržaj njenog dnevnika, koji je sadržao odlomke koji su izolovano protumačeni kao priznanje krivice.

Tek 2019. godine, istraga je pokazala da ne postoji osnova sumnje da je ona počinila zločine.

Folbigg je imala samo 20 godina kada se udala.

Za godinu dana zatrudnela je sa Kejlebom, koji je rođen u februaru 1989. i živeo samo 19 dana.

Sledeće godine, Folbigovi su dobili još jednog sina, Patrika, koji je umro sa osam meseci.

Dve godine kasnije, Sara je umrla sa 10 meseci.

Zatim je 1999. četvrto i najdugovečnije dete porodice Folbigg, Laura, umrlo sa 18 meseci.

Policijska istraga o smrti svo četvoro dece počela je onog dana kada je Laura umrla, ali je prošlo više od dve godine pre nego što je Folbig uhapšena i optužena.

Do tada se njen brak raspao, a Ketlinin muž je sarađivao sa policijom na podizanju slučaja protiv nje.

Policiji je predao njene dnevnike, za koje su tužioci tvrdili da sadrže najskrivenije misli majke koja se oseća krivicom zbog njene uloge u smrti njene dece.

Pregledom posmrtnih ostataka beba nisu pronađeni fizički dokazi da su se ugušile, ali bez drugih verodostojnih razloga koji bi objasnili njihovu smrt, sumnja je bila usmerena na Folbig.

2003. godine, kada ju je osudio na 40 godina zatvora, sudija Graham Barr se prisetio njene problematične prošlosti – njen otac je ubio njenu majku kada je imala samo 18 meseci, a ona je mnoge godine provela u hraniteljstvu.

„Ona će uvek biti opasna ako joj se da odgovornost da brine o detetu“, rekao je sudija Grejem Bar: „To se nikada ne sme dogoditi“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari