EU okreće leđa "zlatnim vizama": Šta su i koje zemlje ih još uvek nude? 1Foto: Shutterstock/Aleksandr Ryzhov

Predviđa se da će se broj zahteva za Zlatnu vizu od Amerikanca povećati. Evropu prati drugačiji trend, jer je njihovo ukidanje počelo u mnogim zemljama, ipak neke zemlje ih još uvek nude. Šta su zlatne vize i u kojim zemljama ih možete dobiti, piše N1 Hrvatska.

Zlatne vize nude mogućnost bogatim ljudima da zaista kupe pravo na boravak u toj zemlji u zamenu za značajnu investiciju u toj zemlji, piše N1 Hrvatska.

Sticanje prava na život i rad u drugoj zemlji može biti dug i težak proces. Ali to nije uvek slučaj za one koji imaju novac za trošenje. S obzirom na nesređeno političko i društveno okruženje u SAD poslednjih godina, predviđa se da će se broj zahteva za Zlatnu vizu od Amerikanaca povećati, piše N1 Hrvatska.

Ali oni se sada postepeno ukidaju širom Evrope. Portugal je u oktobru, kako se navodi, izmenio svoje uslove, uklonivši ulaganja u nekretnine kao osnovu za aplikacije za zlatnu vizu u nadi da će smanjiti špekulacije nekretninama.

Holandija je sledila taj primer, navodi se, okončavši svoj program zlatnih viza u januaru 2024. Španija je takođe, piše, preduzela akciju ove godine ukidanjem zlatnih viza za one koji ulažu u nekretnine, piše euronjuz.

Šta je zlatna viza?

Šeme boravka uz investicije, inače poznate kao ‘zlatne vize’, nude ljudima priliku da dobiju boravišnu dozvolu u nekoj zemlji kupovinom kuće ili velikim ulaganjem ili donacijom, piše ovaj medij.

Evropska komisija je 2022. godine pozvala vlade EU da prestanu da prodaju državljanstva investitorima, a posle rata u Ukrajini, postojala je zabrinutost da bi ove šeme mogle predstavljati bezbednosni rizik, navodi se u tekstu.
Koje zemlje EU još uvek nude zlatne vize?

Postoji samo nekoliko zemalja koje još uvek nude zlatne pasoše u EU. Jedna od tih zemalja je Malta, piše. Ovde se minimalni iznos ulaganja kreće od 690.000 evra i nudi državljanstvo između 12 i 36 meseci, navodi se.

Zlatna viza za Mađarsku

U suprotnosti sa trendom, navodi se, Mađarska je najavila planove da ponovo uvede svoj program zlatnih viza 1. jula 2024. godine, nakon što ga je okončala još 2017. godine.

Zlatna viza za Italiju

Italija je još jedna popularna destinacija, po tekstu, za one koji žele da steknu boravak kroz ulaganja. Uvedena 2017. godine, njena zlatna viza daje građanima van EU dvogodišnju boravišnu dozvolu u zamenu za ulaganje.
Šema zlatne vize za Grčku

Grčka takođe nudi zlatne vize, piše N1 Hrvatska, a prenosi beogradski N1, i ima jednu od najbržih procedura za dobijanje boravišne dozvole. Stranci koji ispunjavaju uslove mogu dobiti dozvolu u roku od 60 dana od podnošenja zahteva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari