Foto: FreeImages

U Ministarstvu zdravlja poručuju da će učiniti sve da novi zakon bude primenjen do kraja. Na to bi možda mogle da utiču i kazne koje bi za fizička lica iznosile i do 1.000, a za pravna i do 20.000 eura, piše RTCG.

Da li će i dalje moći da se puši krišom na radnom mestu, pa čak i u pojedinim zdravstvenim ustanovama, pokazaće primena zakona o kontroli upotrebe duvanskih proizvoda.

U Ministarstvu zdravlja, koje je predlagač, očekuju doslednost i istrajnost. Poslodavac će biti dužan da odredi prostor za pušače, sa dobrom ventilacijom, da ne ugrožava ljude u kruženju.

„Kad kažemo zabrana u radnom prostoru to podrazumijeva da svaki poslodavac mora da kontroliše da li se, odnosno da vodi računa o tome, da li se upotrebljavaju duvanski proizvodi, da odredi lice koje će pratiti u svakom radnom prostoru da li se upotrebljavaju duvanski proizvodi i dužan je da skrene pažnju i to čini, znači to je povreda radne obaveze zaposlenog“, kazala je Slavojka Šuković iz Ministarstva zdravlja.

Kada stupi na snagu zakon o kontroli upotrebe duvanskih proizvoda neće moći da se primeni preko noći. Ugostitelji od Vlade očekuju razumijevanje.

Ugostitelj Srđa Stijović kaže da u slučaju primene zakona ne bi odmah trebalo krenuti đonom na ugostitelje.

„Da nam ne idu kazne, nego da to postepeno mi uvodimo“, kazao je on.

Tekst crnogorskog zakona je od decembra prošle godine u Briselu.

„Ovaj zakon je, ja moram kazati, veoma dugo u Briselu na ocenu usklađenosti. Mi očekujemo pozitivno mišljenje, odnosno da oni više nemaju pitanja za taj nacrt zakona, i mi da krenemo u proceduru i naša su očekivanja da će do kraja godine Vlada utvrditi predlog ovoga zakona“, istakla je Šuković.

Cilj novog zakona je, dakle, zdravlje nacije, jer svako ima pravo na zdravu životnu sredinu bez duvanskog dima.