Zoran Milanović: Hrvatska više neće popuštati oko prava Hrvata u BiH 1Foto: BETAPHOTO/HINA/Mario STRMOTIC/DS

Dok sam ja predsednik, Hrvatska više neće popuštati oko prava Hrvata u BiH, rekao je Zoran Milanović uoči posete toj zemlji i Hrvatima u BiH za koje je rekao da su konstitutivan narod i moraju moći da biraju svoje predstavnike u vlasti bez preglasavanja.

Milanović na poziv Sveučilišta u Mostaru stiže u nedelju u prvu posetu BiH otkako je izabran za predsednika.

U intervju za Večernji list BiH objasnio je da je povodom nedavnog završnog saopštenja NATO insistirao na spominjanju Dejtonskog sporazuma budući da je njime osigurana konstitutivnost hrvatskoga naroda u BiH kao jednog od triju jednakopravnih, te zemlji omogućen put k EU.

„Hrvati su brojčano danas najmalobrojniji narod u BiH, ali to što su brojčano u manjini ne znači da su nacionalna manjina u BiH, niti će to ikada postati”, izjavio je Milanović.

“Svima bi bilo u interesu da se poštuje Dejtonski sporazum jer smatram kako njegovim poštovanjem BiH može i mora postati uređena država koja će moći nastaviti put prema EU. Hrvatska to snažno podržava i želi videti BiH u EU“, rekao je.

Ocenio je važnim što su se oko dokumenta NATO premijer i hrvatska diplomatija priključili njegovom tvrdom stavu oko Hrvata u BiH.

„Hrvatska, dok sam ja predsednik Republike, neće više popuštati, neće stati na pola puta ili prikloniti se jačem“, istakao je Milanović, prenosi N1 BiH.

On je upozorio da je Dejtonom upravo predviđeno da tri naroda imaju svoje predstavnike u Predsedništvu i Domu naroda.

„Za Hrvatsku, to kažem kao predsednik Republike koja ima ustavnu obvezu brinuti se o Hrvatima u BiH, neprihvatljivo je da BiH bude država u kojoj će se sprovoditi nečiji eksperimenti, a pogotovo ne na štetu Hrvata“, rekao je hrvatski predsednik.

Upitan za komentar kritike koje se mogu čuti u delu bošnjačkih medija što posetu BiH počinje 11. jula kada se obeležava dan genocida u Srebrenici, Milanović je izrazio saučešće porodicama žrtava.

„Bio je to sumrak evropske civilizacije i nedopustivo je da se tragedija hiljada porodica žrtava stalno produbljuje pokušajima relativiziranja ili čak negiranja srebreničkoga genocida. Nažalost, tome svedočimo i danas, a to je bolnije i poraznije od činjenice da svi pravi krivci do danas nisu kažnjeni“, rekao je hrvatski predsednik.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.