Aplikacija za praćenje supružnika 1

Tako su i mobilne aplikacije postale veliko tržište i veliki biznis, a u Play Store prodavnici za Android i App Store za iOS možete naći na milione aplikacija.

U toj gomili aplikacija jedna je nedavno privukla pažnju svetskih tehnoloških medija. Aplikacija se zove Absher, i nastala je po ideji Vlade Saudijske Arabije. Absher omogućava suprugu (ili bratu, ocu) da nadgleda kretanje supruge, sestre ili ćerki. Takođe, putem ove aplikacije oni mogu i da zabrane izdavanje pasoša ili putovanja u inostranstvo. Aplikacija putem sms poruka ili notifikacija obaveštava supruga o kretanju njegove supruge.

U Saudijskoj arabiji su na snazi i državni zakoni, ali i oni verski, koji nalažu da se žene uvek moraju nalaziti u pratnji muškaraca, a putovanja su donekle ograničena.

IT giganti Apple i Google su najavili da će ispitati ovu aplikaciju, ali je mala verovatnoća da će biti zabranjena, jer je reč o zvaničnoj državnoj aplikaciji.

Oko što je takođe veoma interesantno, je i da biznismeni iz Saudijske arabije, kao i članovi Kraljevske porodice, imaju veliki broj akcija u skoro svim velikim tehnološkim kompanijama, kako u Silikonskoj dolini, tako i širom planete.