Foto: Pixabay/geralt

Prema poslovnom izveštaju objavljenom u sredu, prihodi Fejsbuka u drugom tromjesečju iznosili su 13,2 milijarde dolara, 42 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Pritom je čista dobit dostigla 5,1 milijardu dolara, 31 posto više nego godinu dana pre.

To je sporiji rast finansijskih rezultata u odnosu na prethodne kvartale i nešto manji nego što su analitičari u anketi Reutersa očekivali.

Ulagače je još više zabrinulo usporavanje rasta broja korisnika te društvene mreže. Na kraju juna Facebook je imao 2,23 milijarde aktivnih mesečnih korisnika, 11 posto više nego godinu dana pre, a po toj je stopi porastao i broj dnevnih korisnika te društvene mreže. Premda se radi o snažnom rastu, to je ipak najsporiji rast broja korisnika u više od dve godine.

Analitičari to povezuju s nedavnim skandalom koji je izbio nakon što je kompanija za obradu podataka Cambridge Analytica otkrila da je koristila podatke milione korisnika Fejsbuka bez njihovog pristanka, i to za potrebe političkih kampanja.

Zbog toga se Mark Zakerberg, izvršni direktor i osnivač Fejsbuka 2004. godine, u niz navrata izvinio korisnicima, no to nije sprečilo pozive korisnicima da prestanu koristiti Fejsbuk zbog slabe zaštite osobnih podataka i lažnih vesti.