Dron koji je Iran oborio je pun najsavremenije tehnologije 1Foto : Twitter 

Dron koji je oboren je tipa RQ-4, popularno nazvan Global Hawk (Globalni Jastreb) i proizvod je američkog koncerna Nortrop-Gruman. U američkom vazduhoplovstvu je naslednik čuvenog špijunskog aviona U2, a i uloga mu je slična – prikupljanje podataka o neprijatelju, izviđanje i fotografisanje.

U svetu je trenutno u upotrebi 42 primeraka Global Hawk-a, a pored SAD koriste ga i Velika Britanija, Nemačka, Francuska, Izrael i Arapski Emirati. Nemački Luftwaffe ima i modifikovanu verziju RQ4b, nazvanu Euro Hawk, koja ima paket SIGINT senzora i uređaja.

Američka verzija ima HISAR senzore i ASARS radarski sistem, kao i SAR-MTI termovizijske i infracrvene kamere. Ovi senzori rade i do daljine od 100 kilometara, uz maksimalnu rezoluciju od 6 metara.

Global Hawk jednim skeniranjem pokriva površinu od 37 kvadratnih kilometara. Novije verzije (poput primerka koji je Iran oborio) imaju i Blok 30 unapređenja, te MP-RTIP sistem za onemogućavanje i ometanje elektronskih komunikacija i računarskih mreža. Verzije ovog drona za mornaricu imaju i MISAR radar koji na velikoj udaljenosti može detektovati plovila, podmornice i prikupljati informacije o kretanju plovila.