Politički sajber-rat 1Foto :YouTube /printskrin

Kako piše Vašington Post, Američka Sajber komanda (US Cyber Command) je uspela da u novembru prošle godine uspešno hakuje i „ugasi“ Rusku „Agenciju za istraživanje interneta“ . Američke vlasti već nekoliko godina optužuju ovu Rusku agenciju da je zapravo „fabrika lažnih vesti i propagande“ i da se bavi propagandom, kako na internetu tako i u medijima, a sve u cilju odbrane Ruske spoljne politike. Rob Džojs, nekadašnji službenik američke agencije NSA, navodi da je ruska propaganda usmerena na sam demokratski izborni proces u SAD, i diskreditovanje kandidata.

Inače, u Sjedinjenim državama još uvek traje istraga specijalnog istražitelja Roberta Malera u vezi umešanosti Rusije u predsedničku izbornu kampanju 2016, kada je pobedio Donald Tramp. Iako za sada ima vrlo malo stvarnih dokaza za ove tvrdnje, američki zakonodavci su posebno zabrinuti jer je na vidikiu i nova izborna kampanja 2020 godine.

Treba reći da ni Kina ne sedi skrštenih ruku, već ima najbrojniju – i po njihovim tvrdnjama – najobučeniju sajber-vojsku na planeti, a kineski hakeri su naročito specijalizovani za napade na električne mreže, industrijska postrojenja i finansijske institucije.

Internet je od sredstva za razmenu podataka u 21. veku postao i pravo bojno polje, a sa daljim razvojem tehnologije možemo očekivati i sve ozbiljnije sajber-ratove.