Robot "Radmila" pozdravio učesnike konferencije Bizit "Digitalna ekonomija" 1Foto: PC Press

„Za digitalnu transformaciju je pre svega potrebno znanje i spremnost na promene. Najgori smo neprijatelj sebi i svojoj firmi kada želimo da „samo još malo“ guramo onako kako smo navikli, jer nam je teško da mislimo, učimo, menjamo… Zato i govorimo o digitalnoj transformaciji. Promeni poslovanja kako bi se na najbolji način iskoristili potencijali novih tehnologija. I kako bi se na tim tehnologijama zaradilo“, rekla je Vesna Čarknajev, direktorka PC Press-a.

Milan Dobrijević iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija rekao je da konstantan rast u svim područjima IT sektora.

„74,3 odsto odsto građana koriste internet usluge, mladi između 16 i 24 godine svi koriste internet, a 99 odsto preduzeća koristi internet konekcije. U prvih osam meseci osnovano je 229 novih programerskih firmi. Ključna stvar u narednom periodu će biti sinergija privrede i vlade, a primetan je i veliki rast IT brucoša ove godine“, rekao je on.

Prva tema ovogodišnjeg BIZIT-a je Upravljanje poslovnim procesima. U okviru ovog dela je održano pet predavanja, kojima su pokriveni različiti aspekti funkcionisanja biznisa s aspekta digitalne transformacije i modernog poslovanja.

„Od suštinske je važnosti prepoznati vrednost ovih poslovnih alata, budući da oni predstavljaju kičmu modernog biznisa. Bez njih je nemoguće – ili je makar dramatično otežano – raditi u današnje vreme“, istakla je Milka Perišić Radivojević, šef Službe za razvoj ICT usluga za poslovne korisnike Telekoma Srbija.

Nikola Mehandžić, Direktor polovnog razvoja za Zapadni Balkan u MasterCard-u rekao je da su kartice ubedljivo najkorišćeniji alat za plaćanje na evropskom kontinentu i da su tendencije takve da će uskoro mobilni telefoni biti izjednačeni sa računarima.

„Podjednako trgovine će se obavljati preko mobilnih telefona kao preko PC računara svih vrsta“, dodao je on.