Alarm RHMZ zbog obilnih padavina u petak, Šapić naredio da se očiste kritične tačke 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje za područje Srbije na obilne padavine koje važi za petak 8. jul i subotu 9. jul.

U petak 8. jula očekuju se obilne padavine u krajevima južno od Save i Dunava, pogotovo na jugozapadu i jugu Srbije, a u subotu će se dodatno intenzivirati. Na jugozapadu i jugu Srbije u petak se očekuje od 20 do 40 milimetara kiše za 24 sata a količina padavina će u subotu porasti i do 60 milimetara za 24 sata.

Od petka do kraja sedmice možemo da očekujemo pretežno oblačno i svežije vreme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, a duvaće umeren i jak severozapadni vetar, navodi se u saopštenju RHMZ.

Na severozapadu Vojvodine kiša će prestati u subotu, a u ostalim krajevima tek u nedelju uz postepeno razvedravanje sa severozapada. Naredne sedmice uglavnom suvo i stabilnije vreme sa sunčanim intervalima i maksimalnom temperaturom do četvrtka od 23 do 27 stepeni celzijusa, a zatim u porastu.

Pritom, sutra će na snazi biti narandžasti meteoalarm, i to za područje zapada, jugozapada i jugoistoka naše zemlje, kao i na Kosovu. U ostatku zemlje na snazi će biti žuti meteoalarm zbog grmljavine i kiše.

Problem je, naime, što, kako kažu parametri, ukupna količina padavina na mesečnom nivou u najkišovitijim mesecima bude oko 80 milimetara po metru kvadratnom. Stoga se u petak u jednom danu očekuje količina padavina za pola najkišovitijeg meseca, odnosno kao za ceo jul, kako kažu podaci.

Ovaj sajt za oblasti u narandžastom alarmu kaže da postoji rizik od udara groma, opasnost za život ljudi i životinja, problema u radu svih uređaja koji koriste električnu energiju, rizik od iniciranja pojave vatre, a mogući su i problemi u telekomunikacijama, u transportu električne energije zbog udara groma. Moguća je lokalna pojava intezivnih pljuskova, bujica i jakih udara vetra sa štetama na pokretnoj i nepokretnoj imovini.

A koje su to oblasti u našoj zemlji gde je velika verovatnoća za padavine?

RHMZ je, dakle, najavio da se južno od Save i Dunava, naročito na jugozapadu i jugu Srbije, očekuje ogromna količina padavina. To potvrđuje i Accuweather mapa, piše sajt Nova.rs.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić naložio je danas da se zbog najava mogućih novih obilnih padavina sve kritične tačke mašinski i ručno dobro očiste, da se dobro provere sve crpne stanice i da se otklone eventualni nedostaci, saopštila je Gradska uprava.

Da podsetimo, nevreme praćeno kišom i grmljavinom pogodilo je u sredu posle 19 sati Beograd i temperaturu u glavnom gradu spustilo za gotovo 15 stepeni u jednom trenutku.

Jaka kiša pala je u gotovo svim delovima prestonice, a pojedini delovi grada, poput Vidikovca ostali su i bez struje.

Nevreme je zahvatilo i ostatak Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari