Vlasnici ugostiteljksih objekata i oni koji vole da popiju kafu u bašti nekog od kafića u Knez Mihailovoj ulici mogu da odahnu. Iako je bilo najavljeno, neće biti uklanjanja bašti u najpoznatijoj prestoničkoj ulici, izjavio je gradski menadžer Goran Vesić. Vlasnici će moći da postavljaju bašte u pešačkim zonama ali samo pod posebnim uslovima.

 Ubuduće, bašte u pešačkim zonama moći će da budu postavljane samo na sredini ulice a sa obe strane mora biti ostavljeno dovoljno prostora za pešake. Razmak između bašti mora biti 1,2 metra a stubovi javne rasvete ne smeju biti bliže baštama od 0,60 metara. Zabranjuje se postavljanje zatvorenih bašti, visina ograde sme da iznosi najviše 1 metara ukoliko površina bašte bude prelazila onu koja stoji u dozvoli, tom ugostiteljskom objektu dozvola će biti oduzeta. Što se konkretno tiče Knez Mihailove, od Sremske ulice do ulice Hiljadutrista kaplara biće zabranjeno postavljanje bašti jer ih u tom delu ulice nikada nije ni bilo i to ćemo poštovati kao nepisano pravilo – rekao je Vesić.

Vesić je najavio uvođenje stroge kontrole prostora u pešačkim zonama. Neće biti dozvoljeno isticanje reklama u baštama, postavljanje rashladnih vitrina i masivnog nameštaja jer je ideja da, ukoliko za to bude potrebe, bašte mogu brzo da se uklone. Odluka će stupiti na snagu od prvog januara 2017. godine a gradske opštine su obavezne da do kraja tekuće godine dostave detaljne planove za postavljanje bašti.

– Iako je bilo predloga o potpunom uklanjanju bašti iz Knez Mihajlove ulice, ipak smo odlučili da donesemo odluku koja će na poseban način definisati postavljanje bašti kafića u pešačkim zonama. Ta odluka se ne odnosi samo na Knez Mihailovu ulicu, Obilićev venac i druge ulice u centru grada koje će biti pretvorene u pešačku zonu već i na Skadarliju, Kosančićev venac, centar Zemuna i Lazarevca. Naša ideja je da svaka gradska opština u budućem periodu dobije svoj centar i svoju pešačku zonu, kako bi svaka od njih imala svoj autonomni život u odnosu na centar grada – izjavio je Vesić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari