U Brajant park u centru Menhetna, godinama postoji letnji bioskop, a u Beogradu četvrtu godinu zaredom Filmstrit. Projekcijom najgledanijeg filma svih vremena „Čarobnjak iz Oza“ u Tašmajdanskom parku, u subotu je završen Filmstrit. Tokom 12 nedelja na 12 najlepših lokacija u Beogradu prikazano je više od 30 filmskih klasika. Skadarlija, Tašmajdan, Kalemegdan, Zemunski kej, Studentski park samo su neke od njih. Atmosfera koja je svaki put neponovljiva zahvaljujući parkovima i ambijentalnim celinama u kojima se filmovi prikazuju čini Filmstrit jedinstvenim među ostalim gradovima.

Pored samog odabira lokacija Filmstrit se izdavaja i brižljivo odabranim filmskim repertoarom. Tokom tri meseca Beograđani su se podsetili kultnih filmskih ostvarenja poput filma „Na dokovima Njujorka“ ali i romantične komedije „Besani iz Sijetla“ iz devedesetih. Prema rečima Zlatka Crnogorca iz Filmstrita na repertoaru su holivudski klasici koje nemamo prilike da gledamo na televiziji. Filmovi iz perioda između pedestih i osamdesetih godina prošlog veka, ali se i diskretno može „provući“i poneki film iz osamdesetih ili devedesetih godina koji pretenduje da postane kultni ili je to već postao. Među najatraktivnije ovog leta izdvajaju se dve projekcije na stogodišnjem parobrodu Župa. S obzirom da je parobrod usidren na mestu gde je predviđen „Beograd na vodi“, ove projekcija će najverovatnije ostati ekskluzivitet Filmstrita 2014.

[vimeo 105676010 w=500 h=281]

Filmstreet – Mix everything, SoMo2014 from Webtise on Vimeo.


Ove godine po prvi put odigrane su i dve pozorišne predstave na otvorenom:„U senci pamučnih polja“ i „Art“.

– Tamo gde je još devedesetih nestalo Pozorište dvorište Kapetan Mišinog zdanja nije nastala nijedna nova scena u centru grada, a ako je pozorište još od Antičke Grčke i Šekspirovog Globa bilo pod otvorenom svodom, tu mu je i dalje leti mesto u Beogradu – objašnjava sagovornikDanasa i dodaje da Fakultet dramskih umetnosti zaslužuje svoju letnju scenu gde bi promovisao nove glumce, i reditelje kroz taj segment besplatnih diplomskih predstava. Ovogodišnji Filmstrit bio je i posebna posveta Njujorku kao najpoznatijoj scenografiji na svetu.Vodič kroz ovu manifestaciju osmišljen je kao mapa Beograda odnosno Njujorka na kojoj se gradski simboli preklapaju, pa je tako između ostalih Dorćol Menhetn, Beograđanka Empajer stejt bilding, a Pobednik Kip slobode.

„Sem što u Brajant parku u centru Menhetna godinama takođe postoji letnji bioskop, zajednička je ta socijalizacija nepoznatih ljudi, apsolutnih stranaca na manifestaciji kao sto je Filmstrit baš kao što se to u Njujorku čini na svakom ćošku. Filmstrit je zapravo jedan od retkih segmenata urbanosti i lepote prestonice kroz tu sinergiju i interakciju njegovih posetilaca. Podudarnosti u simbolima ala Pobednik je Kip Slobode, a Pančevo je Nju Džersi su više simpatična provokacija koja promoviše činjenicu da je Filmstit promoter klasičnog Holivuda i sedme umetnosti koja je najznačajniji američki umetnički izraz“, zaključuje Crnogorac. Iako se po prirodi stvari na otvorenim prostorima očekuju i okolnosti poput kiše, ona je ovog puta pomrsila konce organizatorima više nego što su očekivali. Tako su letnje neprilike nekoliko projekcija odložile za sledeće leto poput animiranog filma „Petar Pan“ i „Šindlerove liste“, što samo po sebi obećava da će i sledeće leto u Beogradu biti posebno zahvaljujući najvećem besplatnom otvorenom bioskopu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari