Beograd otvoren grad 1

Sa izborom u Kongres SAD Aleksandrie Okasio Kortez, borca za Green New Deal, kao da je Bob Dylanov duh zadobio konkretan institucionalni okvir , kada je pre pola veka zapevao svetu „Blowing in The wind“.

Nevolja je što se vetar koji sada duva planetom pretvorio u uragane klimatskih promena. Zato je angažman mlade Aleksandrie od presudnog značaja za trenutak u kojem živimo. Spas naše planete je u neophodnoj promeni stava ali, i SISTEMA vrednosti. Ideja o nužnosti sistemskih promena, spaja njene težnje kao i nedavne proteste studenata u Londonu protiv klimatskih promena i njihovih uzročnika, sa pobunjenim gradovima Srbije i Beogradom.

Građani govore sve glasnije ne samo o smeni političara na vlasti, već o promeni sistema vrednosti koji stvara vlastodršce koje imamo. Zato savremena opšta i regionalna društvena tema je zloupotreba demokratije, ali i KONTROLA ISKORIŠĆAVANJA prirodnih resursa, kojima se izdvojene vladajuće grupe koriste za još veća bogaćenja (easy money).

Zloupotrebom institucija, političkih stranaka, pa i samih izbora kao demokratskog prava pojedinaca, nastoje da legalizuju bogaćenje. To je probudilo građansku svest, na gradskoj ulici, kod nas, ali i u Evropi i svetu. Pravo na otpor nasilju pseudo – legalnog upravljanja, pojavio se kao demokratski sine qua non. Jer sama bit demokratskog društva je njegovo neprestano izgrađivanje, pa sadržine njegovih institucija, zakoni, nisu statični već znače neprestani proces u vremenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari