Povećanje poreza na imovinu ne više od 2 odsto u 2019. 1Foto: Beoinfo

Odbornici Skupštine Beograda usvojili su na današnjoj sednici Odluku o utvrđivanju prosečne cene kvadratnog metra odgovarajućih nepokretnosti na tertoriji grada za utvrđivanje poreza na imovinu za 2019. godinu, kao i Odluku o dopuni Odluke o visini stope poreza na imovinu.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić istakao je da će u većini gradskih zona porez na imovinu biti niži jer padaju cene nekretnina zbog velike stambene izgradnje.

U centru grada cene nekretnina rastu, ali ni tu porez neće moći da se poveća više od dva odsto, koliko je ograničenje. Slažem se da sistem zona nije najbolje uređen, jer isti sistem poreza imaju oni koji stanuju u novim zgradama, vilama i „običnim” kućama. U saradnji sa katastrom, pokrenuli smo inicijativu za promenu sistema i krenućemo u masovnu procenu. Trenutno se rade pilot-projekti na Vračaru i Savskom vencu i ukoliko se to pokaže kao pozitivno, nadamo se da ćemo od sledeće godine taj sistem moći da primenimo u čitavom Beogradu. To znači da će svaka zgrada biti pojedinačno procenjivana, pa će se samim tim, u zavisnosti od različitih faktora, biti određena visina poreza. Smatramo da je to najpoštenije i tako ćemo nastaviti da radimo – rekao je Vesić.

Prema rečima vršioca dužnosti podsekretara za finansije Milomira Đurovića, u periodu od 1. januara do 30. septembra cene stanova i garaža u centru su neznatno povećane, jer su u prometu nove nepokretnosti, dok je u ostalim delovima grada primećen blagi pad cena.

– Što se tiče poreza na imovinu za 2019. godinu, utvrđeno je da se isti ne može povećati više od dva odsto u odnosu na prethodnu godinu, pri čemu će obveznici za čije su nepokretnosti cene pale dobiti niži iznos poreza u skladu sa sadašnjom vrednošću – rekao je Đurović.

Gradski odbornici usvojili su i Odluku o konverziji potraživanja grada po osnovu neizmirenih izvornih i ustupljenih javnih prihoda u trajni ulog u kapitalu preduzeća „Trajal korporacija” u ukupnom iznosu 4,8 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari