Beograđani u strahu od ulice u kojoj se jednom nedeljno dešavaju saobraćajke 1Foto: Ivan Ilić

Ulica Stevana Sinđelića u naselju Kaluđerica, lako bi mogla da se pokaže kao najopasnija ulica u Beogradu. Prema tvrdnjama meštana, u ovoj ulici se u proseku jednom nedeljno dogodi saobraćajna nezgoda, zbog čega apeluju na nadležne da reaguju pre nego što dođe do fatalnog ishoda.

Ulica Stevana Sinđelića izvire iz Bulevara Kralja Aleksandra i celim svojim tokom prati Smederevski put. Počinje u opštini Zvezdara, a po ulasku u naselje Kaluđerica postaje deo opštine Grocka.

Oivičena uglavnom porodičnim kućama, važila je za mirnu ulicu imajući u vidu da je obližnji Smederevski put preuzimao lavovski deo tranzita iz okolnih naselja.

Međutim, ovaj status mirne, periferijske ulice sve je više upitan zbog nekontrolisanog širenja Beograda i porasta broja automobila. Problem je postajao sve ozbiljniji, a u poslednje vreme je postao i veoma opasan.

Kako za Danas navodi Ivan Ilić, stanar ulice Stevana Sinđelića, u proseku se jednom nedeljno dogodi neka saobraćajna nezgoda.

– U novembru je jedno vozilo udarilo u bankinu, koja i dan danas nije ušrafljena na svoje mesto. Automobili su udarali bandere, ljudima su upadali u dvorišta oštećujući im ograde i parkirana vozila. Koliko pre nekoliko dana je oboren pešak na trotoaru, navodi Ilić.

Tranzit kroz ulicu je posebno pojačan otkako se u Smederevskom putu menjaju toplovodne cevi, usporavajući njen protok. Sada i oni koji nisu obično išli Sinđelićevom, skreću tuda.

Ilić kaže da ograničenje brzine iznosi 30 kilometara na čas, kao i da se na svakom ćošku nalaze “ležeći policajci”. Ipak, prema njegovim rečima, to ne utiče previše na poboljšavanje bezbednosti.

Problem je, kako navodi, znatno dublji. On ističe da cela ulica nije urađena prema važećim saobraćajnim i urbanističkim standardima. Uža je nego što je potrebno, zbog čega veća vozila ne mogu da se mimoiđu. Poseban problem su oštre krivine koje “izbacuju” vozače na okolne kuće i ograde.

Beograđani u strahu od ulice u kojoj se jednom nedeljno dešavaju saobraćajke 2
Foto: Ivan Ilić

Sve ovo se nije toliko osetilo dok je ulica Stevana Sinđelića bila retko korišćena alternativa Smederevskom putu. Danas, kako ističe Ilić, stanovnici strahuju da izađu ispred kuće.

Imajući u vidu da je problem sistemski, on ističe da bi i rešenje isto tako moralo da bude sistemsko.

– Mi nismo stručnjaci i mi nemamo gotovo rešenje. Međutim, smatramo da u državi i gradskoj upravi postoji dovoljno eksperata koji znaju svoj posao i koji mogu da ulicu isprojektuju tako da ona bude bezbedna kako po građane, tako i po vozače, ističe Ilić.

On naglašava da su stanari pokušavali da stupe u kontakt sa nadležnima u gradskoj upravi, ali da to još uvek nije dalo nikakve rezultate. Ilić dodaje da stanari ne žele da preduzimaju drastične mere poput blokade ulice.

– Posebno strahujemo jer smo nedavno čuli da se planira rekonstrukcija Smederevskog puta. Ukoliko je to tačno, neophodno je najpre da se rekonstruiše naša ulica, kako bi mogla da izdrži tu količinu automobila, navodi Ilić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari