"Beograđanka" ima novog vlasnika 1Foto: Miroslav Dragojević

Marera Properties, jedna od najvećih kompanija na tržištu komercijalnih nekretnina u Srbiji, biće novi vlasnik poslovne kule „Palate Beograd“, poznate kao „Beograđanka“, navodi N1.

„U okviru postupka javnog nadmetanja koji je sproveo Grad Beograd, ćerka firma kompanije Marera Properties dala je najbolju ponudu i sada je u procesu zaključenja kupoprodajnog ugovora“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je u pitanju blizu 20.000 kvadratnih metara odnosno da se akvizicija odnosi na kancelarijski prostor u kuli „Beograđanke“, a ne obuhvata maloprodajni objekat koji se nalazi uz kulu.

Od 1974. godine kada je sagrađena, „Palata Beograd“ nije podvrgnuta nijednom značajnijem projektu rekonstrukcije, a kompanija Marera Properties se obavezala na dodatnu investiciju u vrednosti od osam miliona evra, kao i da će radove na objektu realizovati u roku od tri godine.

Iz kompanije navode da su svesni činjenice da je Beograđanka jedno od obeležja glavnog grada i da će „uz maksimalnu odgovornost, ali i entuzijazam ući u projekat rekonstrukcije“.

„Imamo bogato iskustvo na ovom polju, uključujući obnovu kultnih arhitektonskih zdanja. Najbolji primer jeste rekonstrukcija nekadašnje hale Beko, danas Kalemegdan Biznis Centra, urađena uz saradnju sa Republičkim zavodom za zaštitu spomenika. Beograđanka je svojevremeno bila najmodernija građevina u zemlji, a naši planovi su da joj vratimo taj status kroz inovativni dizajn i adaptaciju prema aktuelnim trendovima u arhitekturi i uređenju biznis enterijera.“, izjavila je Milana Srećkov, direktorka kompanije Marera Properties.

U saopštenju se navodi da će „Palata Beograd“ nakon rekonstrukcije otvoriti vrata za poslovnu zajednicu.

Prema pisanju beogradskih medija, „Beograđanka“ je prodata po početnoj ceni od 16,5 miliona evra.

SSP: Beograđanka prodata po mizernoj ceni, još jedna besmislica gradske vlasti

Stranka slobode i pravde ocenila je danas da je zgrada Palata beograd, poznatija kao „Beograđanka“ danas, iz drugog pokušaja, prodata po mizernoj ceni.

Iako se, kako navode iz SSP,  na prvom pozivu niko nije pojavio, vrlo brzo je usledio drugi zainteresovanim kupcima, sa umanjenom cenom.

„Dakle, 19.000 kvadratnih metara korisne poslovne površine prodato je za 16,5 miliona evra, što je oko 860 evra po kvadratnom metru, a to je mizerna cena za strogi centar Beograda. Inače, cena na prvom pozivu za prodaju bila je 20,6 miliona evra, da bi ubrzo bila značajno umanjena za , već sada je izvesno „poznatog kupca“ MPP „New project“, firmu koja je osnovana pre nekoliko dana, sa sedištem na Starom gradu. Iza te firme stoji „Marera properties“ DOO, koja je dobijala unosne poslove u Beogradu, poput izgradnje niza stambenih i poslovnih objekata u centru, a najpoznatiji je i na mestu nekadašnje fabrike „Beko“ na Dorćolu“, navodi SSP u saopštenju, reagujući na današnju prodaju „Beograđanke.

Stranka slobode i pravde, kako ističu, i ranije je ukazivala da „Beograđanka“ treba da ostane u vlasništvu građana Beograda, a da je „prodaja simbola naše prestonice još jedna besmislica aktuelne gradske vlasti“.

Ne davimo Beograd: Štetne posledice prodaje dela „Beograđanke“, firma-kupac postoji deset dana

Inicijativa „Ne davimo Beograd“ je danas saopštila da je prodajom dela poslovnog prostora u palati „Beograđanka“, „nastavljen trend nedomaćinskog upravljanja javnom imovinom i rasprodaja imovine grada“.

Inicijativa smatra da će ta prodaja „imati brojne štetne posledice“.

U saopštenju se navodi da je „na ekspresno ponovljenom“ javnom nadmetanju, po smanjenoj ceni u odnosu na pređašnje nadmetanje, „Beograđanka“ prodata jedinom ponuđaču, firmi „MPP new project DOO“ po početnoj ceni od nešto više od 16 miliona evra.

„Uvidom u registar privrednih društava, otkrili smo da se radi o firmi koja je osnovana tek pre 10 dana, i koja po svemu sudeći predstavlja jedan od ogranaka ‘Marera Investment Group’ preduzeća koje poseduje veći broj nekretnina i lokacija koje su u izgradnji, poput bivše fabrike ‘Beko’ na Dorćolu“, piše u saopštenju.

Pokret za preokret: Prodaja Beograđanke ‘nastavak krčmljenja’ preostalih javnih resursa

Pokret za preokret ocenio je danas da je prodaja Palate „Beograd“ nastavak „krčmljenja“ preostalih javnih resursa glavnog grada i naglasio da će „nova gradska vlast“ ispitati „sumnjive transakcije“ iza kojih se, tvrde oni, „stoji pranje para u kojem učestvuje vlast“.

„Prodaja jednog od simbola Beograda na licitaciji za nešto preko 16 miliona evra, kompaniji koja je osnovana pre nekoliko dana, pokazuje kakve štetočine imamo na čelu glavnog grada“, ocenio je Pokret.

„Ako uzmemo u obzir bagatelno dodeljivanje najskupljeg građevinskog zemljišta za ‘Beograd na vodi’ arapskim ‘investitorima’ jasno je da se radi o sistematskom uništavanju javnih potencijala Beograda za koje neko, kad tad, mora da odgovara“, piše u saopštenju.

Pokret za preokret piše da su „svi Beograđani osramoćeni i poniženi“ jer je novi vlasnik „Beograđanke“ postala firma „bez referenci“ – kompanija „MPP NEW PROJECT doo“, osnovana kao društvo s ograničenom odgovornošću „pre petnaestak dana, a za čije je osnivanje (bilo) potrebno svega 100 dinara“.

„Osramoćeni i poniženi“ su posebno oni koji su učestovali u izgradnji Palate „Beograd“, „poput projektanta ovog objekta, arhitetkta Branka Pešića ili gradonačelnika u vreme izgradnje – njegovog imenjaka i prezimenjaka Branka Pešića. Kompanije sa 100 dinara osnivačkog uloga sada postaje vlasnica najskupljeg, ali i najvećeg dela Beograda“, naglašeno je u saopštenju.

Radosavljević (SDS): Deo Beograđanke prodat za 860 evra po kvadratnom metru
Potpredsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Goran Radosavljević izjavio je da je danas kompaniji „Marera Properties“ po ceni od 860 evra po kvadratnom metru prodato 19.000 kvadratnih metara poslovnog prostora u Palati „Beograd“.

„Investitor će prema sadašnjim uslovima, a uz minimalnu investiciju, povratiti uloženo za pet do šest godina, što je ovom sektoru veoma brz obrt. To dodatno ukazuje na veoma nisku prodajnu cenu. Čitav postupak prodaje vođen je netransparentno, što u ovako velikim poslovima ostavlja jasan prostor za sumnju na kriminalne i koruptivne radnje“, ocenio je Radosavljević, saopštila je SDS.

On je pozvao tužilaštvo i druge da ispitaju proces prodaje kao i , investitora, poreklo i tokove novca, i opravdanost „ovako niske prodajne cene“.

U saopštenju je navedeno da je kupac i jedini punđač bilo preduzeće koje je osnovano pre desetak dana sa 100 dinara kapitala.

Time je, kako je ocenjeno, nastavljena praksa „nedomaćinskog“ upravljanja gradske vlasti Beogradom, a to je i već „uspostavljeni manir“ prodaje javne svojine „investitorima sumnjivog porekla iza kojih stoje of-šor kompanije“.

„I ova prodaja je u skladu sa uspostavljenom kriminalnom praksom ove vlasti u kojoj se javnim preduzećim i imovinom upravlja u skladu sa interesima oligarhije, a ne gradjana i države“, ukazala je SDS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari