Besplatni pregledi za građane u "Kućici zdravlja" na Vračaru do 3. avgusta 1Foto: Shutterstock/Ground Picture

Besplatni zdravstveni pregledi za građane dostupni su od 20. jula do 3. avgusta u pokretnoj ambulanti „Kućica zdravlja“ u Kursulinom parku kod Kalenić pijace u Beogradu, najavila je danas opštinska uprava Vračara.

„Cilj preventivnog pregleda je da se spreči neka bolest, jer je mnogo teže lečiti njene posledice“, izjavio je predsednik opštine Vračar Milan Nedeljković.

U svojevrsnoj mobilnoj ambulanti angažovani su stručni medicinski timovi koji će građanima pružiti zdravstvene usluge. Kako navode iz ove beogradske opštine, projekat je osmišljen tematski tako da svaki dan građanima pruži različite vrste pregleda.

U ovoj privremenoj ambulanti četvrtak i subota su dani za penzionere, kada će moći da provere krvni pritisak, novo šećera u krvi ili urade ultrazvuk abdomena.

Prevencija očnih bolesti je rezervisana za petak, kada će građani moći da obave oftamološki pregled.

Nedelja je za Family day, prevenciju zdravlja dece i omladine, kada mogu da obave pregled kod fizijatra i stomatologa.

Ponedeljak je dan za prevenciju kardiovaskularnih bolesti, kada građani osim merenja krvnog pritiska mogu da obave i UZ krvnih sudova vrata i EKG.

Utorak je dan za žene, kada mogu da dobiju savet o kontracepciji i važnosti odlaska na ginekološke preglede, da nauče kako same da pregledaju dojke, ali i da im se uradi UZ dojki.

Prevencija dijabetesa je sredom, a pregledi obuhvataju merenje krvnog pritiska, nivo šećera u krvi, telesnu masu i određivanje BMI, UZ krvnih sudova vrata i štitne žlezde. Građani će, takođe, moći da dobiju savete o ishrani.

Besplatni pregledi za građane u "Kućici zdravlja" na Vračaru do 3. avgusta 2
Foto: Opština Vračar

Iz Opštine Vračar pozvali su građane da iskoriste priliku i dođu da se pregledaju, kako bi blagovremeno otkrili i rešili potencijalne zdravstvene probleme.

Projekat „Kućica zdravlja“ je počeo na opštini Savski venac gde je pregledano 1.600 građana i urađeno 4.000 pregleda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari