Biciklisti danas voze kroz Beograd 1Foto: Ulica za bicikliste (arhiva)

Na poziv Udruženja građana „Ulice za bicikliste“, Beograđani koji bicikl koriste kao prevozno sredstvo ili za rekreaciju, provozaće se danas popodne od Trga Nikole Pašića do Rakovice.

Cilj je da ukažu da gradska vlast nije sprovela svoj plan i višegodišnje obećanje građanima da će izgraditi stazu za bicikliste od Rakovice do Topčidera kao vezu s drugim delovima grada.

Čak je tokom 2020. godine biciklistička staza u Topčiderskoj dolini bila u budžetu Grada Beograda, ali nije izgrađena, dok je ove godine, uprkos obećanjima i planovima, u budžetu Grada „za biciklističku infrastrukturu namenjeno nula dinara“, navelo je Udruženje.

Udruženje je saopštilo da će na današnju vožnju pozvati i gradonačelnika, zamenika gradonačelnika i gradskog urbanistu da zajednički daju podršku izgradnji staze za bicikliste od Rakovice do Topčidera.

„Ulice za bicikliste“ su navele da je izostanak ulaganja u biciklističku infrastrukturu glavnog grada potpuno suprotan ciljevima nagrađenog „Plana održive urbane mobilnosti grada Beograda“ koji je odlukom žirija Evropske komisije ušao u ovogodišnje finale sa Grenoblom i Bilbaom na takmičenju za najbolji evropski plan urbane mobilnosti.

Uz to, ukazalo je Udruženje, zaustavljanje razvijanja biciklističke infrastrukture odstupa i od ciljeva Srbije za prijem u Evropsku uniju, pre svega od obećavanog smanjenja zagađenja vazduha.

Današnja vožnja je u okviru mesečne „Kritične mase“ koju „Ulice za bicikliste“ priređuju 115. put. Taj međunarodni pokret u Srbiji postoji već 10 godina i zalaže se za prava građana koji bicikl koriste kao prevozno sredstvo, i za uređenje biciklističke infrastrukture kao podsticaja zdravijeg života, čistijeg vazduha u gradovima, rasterećenja saobraćajne gužve i usporavanje klimatskih promena.

Skup uoči današnje vožnje pod nazivom „Fantomskim stazama Rakovice do Topčidera“ zakazan je na Trgu Nikole Pašića u 16.30 sati, a posle vožnje od 19 kilometara predviđen je odmor u Topčiderskom parku, te su učesnici pozvani da ponesu ćebad i sportske rekvizite i pozovu porodicu i prijatelje da im se pridruže.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari