Biste akademicima od sutra u parku Mali Tašmajdan 1Foto: Beoinfo

Gradski menadžer Goran Vesić najavio je da će sutra, povodom početka nove akademske godine, u parku Mali Tašmajdan biti otkrivene biste profesorima i akademicima Radomiru Lukiću i Mihailu Đuriću.

Biste će biti otkrivene uz prisustvo predstavnika Univerziteta, Vlade Republike Srbije i grada Beograda, prenosi Informativna služba gradske uprave.

Prema njegovim rečima veoma je važno da se grad Beograd na prigodan način seća ne samo političara ili generala već i profesora, umetnika, sportista i novinara koji su dali doprinos razvoju našeg društva.

„Doprinos koji su profesori Lukić i Đurić dali srpskoj nauci, našem društvu i naravno Pravnom fakultetu je ogroman i obavezuje nas da ovim velikanima odamo priznanje. Njihove biste nalaziće se ispred otvorenog amfiteatra na Malom Tašmajdanu i tako će zauvek ostati sa studentima kojima su posvetili čitav svoj život“, rekao je Vesić.

U narednom periodu deo Beogradske ulice,između Bulevara kralja Aleksandra i Ilije Garašina, poneće ime profesora I akademika Mihaila Đurića, najavio je Vesić.

„Kada profesor Mihailo Đurić, posle biste, bude dobio i ulicu koja se nalazi pored njegovog Pravnog fakulteta, u čijem je nastavku živeo, pokazaćemo da kao društvo umemo da kažemo hvala čoveku koji nije samo dao ogroman doprinos

srpskoj nauci. Profesor Đurić je 1971. upozoravao na nesreću koja nam se dogodila dvadeset godina kasnije, a koja je počela usvajanjem Ustavnih amandmana i razbijanjem srpkog naroda u više država zbog čega je bio osuđen i udaljen sa Univerziteta“, poručio je Vesić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari