Bolja energetska efikasnost za četiri javne zgrade u Beogradu, projekat vredan 16 miliona evra 1Foto: Beoinfo

Mandatno pismo (ugovor o predfinansiranju) o termalnoj rehabilitaciji četiri javne zgrade u Beogradu (Hitne pomoći, Gradske biblioteke, Studentske poliklinike i Stacionara), potpisano je danas u Starom dvoru. Ovaj projekat vredan je 16 miliona evra, navode iz Gradske uprave.

Mandatno pismo potpisali su gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i novi direktor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za region Zapadnog Balkana i direktor kancelarije EBRD-a u Srbiji Mateo Kolanđeli.

Kako se navodi u saopštenju Sekretarijata za informisanje grada Beograda, većina pomenutih zgrada sagrađene su pre Drugog svetskog rata, te je neophodno da Grad unapredi ova zdanja i u pogledu energetske efikasnosti.

–  Raduje me što danas Beograđanima donosim ovu sjajnu vest. Energetska efikasnost četiri javne zgrade će u potpunosti biti u skladu sa evropskim standardima. Nakon realizacije projekta imaćemo značajne uštede toplotne i električne energije od preko 50 odsto, dok će emisija ugljen-dioksida biti smanjena za više od 65 odsto – istakao je gradonačelnik Radojičić.

On je zahvalio Ministarstvu rudarstva i energetike, ali i Ministarstvu za evropske integracije na angažovanju u projektu.

– Ovaj projekat je deo strateškog opredeljenja Beograda da se razvijamo kao „zeleni grad“ i uveren sam da Beograd sigurnim korakom ide ka tom cilju – naveo je gradonačelnik Radojičić.

Direktor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za region Zapadnog Balkana i direktor kancelarije EBRD-a u Srbiji Mateo Kolanđeli je rekao da je, mada tek odnedavno obavlja novu funkciju, veoma dobro upoznat s intenzivnom saradnjom koju imaju Grad Beograd i EBRD.

– Potpisivanje današnjeg Mandatnog pisma je polazna tačka, jer EBRD ima želju da dodatno podrži Beograd. Dokument koji smo danas potpisali je platforma za jačanje našeg angažovanja koje će Beograđanima doneti konkretni boljitak – rekao je Kolanđeli.

Ovaj projekat je vredan 16 miliona evra, od čega je 11 miliona evra obezbeđeno iz bespovratnih sredstava Evropske komisije, iz Instrumenta pretpristupne pomoći EU (IPA).

Potpisivanju su prisustvovali i Meran Lukić, predstavnik EBRD-a i Sonja Kućubić, podsekretar Sekretarijata za investicije Grada Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari