Organizacija za brigu o životinjama Orka pokrenula je inicijativu za izmenu i dopunu Krivičnog zakonika Republike Srbije u delu koji se odnosi na dobrobit životinja.

Izmene se odnose na povećanje kazne za krivično delo „ubijanje i mučenje životinja“, predlaže se uvođenje kazni za pokušaj izvršenja tog dela, kao i uvođenje novih krivičnih dela za napuštanje i borbe životinja.

Predlog za unapređenje krivičnog zakonodavstva pokrenut je zbog porasta broja zlostavljanja životinja i borbi životinja, kao i sve izraženijeg problema u vezi sa napuštenim kućnim ljubimcima, navodi se u saopštenju Orke i dodaje da je predlog podržan od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, i da je kao zajednička inicijativa dostavljen Ministarstvu pravde.

Pravnom savetovalištu Orka, u periodu od 2001. do 2008. godine, podneto je 4.000 prijava za zlostavljanje životinja, a samo u 2008 godini, Policijska uprava Beograd zabeležila je više od 6.500 prijava u vezi sa životinjama. U Orki ističu da su ovi podaci posebno zabrinjavajući, s obzirom na to da zlostavljanje životinja može biti pokazatelj agresije prema ljudima, psihopatoloških fenomena, psihijatrijskih bolesti, porodičnog nasilja i kriminogenog ponašanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari