Danas počinju radovi na zaštiti centralne kule Memorijalnog centra Staro sajmište 1Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Radovi na zaštiti objekta centralne kule Memorijalnog centra „Staro sajmište“ u Beogradu, zajedničkog projekta Ministarstva za kulturu i informisanje i Grada, počeće danas.

Memorijalni centar osnovan je u februaru 2020. godine kao ustanova posvećena kulturi sećanja na žrtve i istorijske događaje koji su se desili na prostoru nekadašnjeg Beogradskog sajma, odnosno na prostoru nacističkog logora „Jevrejski logor Zemun“.

Logor koji je bio poznat i pod nazivom „Logor Sajmište“, otvorile su nacističke trupe u oktobru 1941. a procenjuje se da je do jula 1944. godine u njemu ubijeno između 20.000 i 23.000 ljudi, od čega između 7.000 i 10.000 Jevreja.

Memorijalni centar „Staro sajmište“, po zakonu kojim je osnovan, trebalo bi da obavlja poslove prikupljanja, sređivanja, čuvanja, izlaganja, održavanja i korišćenja, istraživanja i prezentovanja muzejskih, arhivskih i filmskih dokumenata i predmeta.

Svečanosti povodom početka radova u 10 časova prisustvovaće predsednik Srbije Aleksandar Vučić, najavljeno je iz njegovog kabineta.

Direktor Muzeja žrtava genocida: Danas smo u decenijama iščekivanoj prilici da trajno odagnamo zaborav

Direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić saopštio je povodom početka obnove Centralne kule Memorijalnog centra „Staro sajmište“ da je ovaj centar zanemarivan decenijama i je bilo potrebno da stasa generacija političara svesna svoje istorijske i ljudske odgovornosti da očuva sećanje na nedužne žrtve.

„Nakon nekoliko godina ispunjenih brojnim aktivnostima koje su za cilj imale savladavanje brojnih prepreka, izazova i opstrukcija, dočekali smo dan da predsednik Republike označi početak radova na izvođenju mera zaštite, odnosno restauratorsko-konzervatorskih zahvata na Centralnoj kuli – najznačajnijem i najikoničnijem objektu nekadašnjeg ‘Judenlagera Semlin’, a potom i ‘Anhaltelagera Semlin'“, naveo je Ristić u saopštenju.

On je ocenio da početak izvođenja mera zaštite na najzahtevnijem objektu kompleksa beogradskog Starog sajmišta istovremeno jasno demonstrira odlučnost i opredeljenost Srbije da na osnovu temeljnog poznavanja i afirmacije istorijskih činjenica trajno sačuva sećanje na žrtve genocida počinjenog nad pripadnicima srpskog, jevrejskog i romskog naroda na području nekadašnje Nezavisne Države Hrvatske, uključujući tu i oba nacističko-ustaška logora na beogradskom Starom sajmištu.

„Zahvaljujući sinergiji, odlučnosti i posvećenosti predsednika Republike Srbije, Vlade Republike Srbije, Srpske pravoslavne crkve, Saveza jevrejskih opština Srbije, Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, Grada Beograda, Muzeja žrtava genocida i Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda danas smo u decenijama iščekivanoj prilici da trajno odagnamo zaborav i nebrigu sa nekadašnjeg mučilišta i gubilišta brojnih pripadnika srpskog, jevrejskog, romskog i drugih naroda“, naveo je direktor muzeja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari