Demontaža Pobednika 10. oktobra, prenos uživo na Fejsbuku 1Foto: Beoinfo

Radovi na rekonstrukciji i restauraciji Spomenika Pobedniku na Beogradskoj tvrđavi izazvali su veliku pažnju javnosti, saopštio je Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda koji je tim povodom osmislio niz koraka kojim bi čitava zainteresovana javnost bila uključena.

Najznačajniji korak, u ovoj fazi radova, svakako predstavlja spuštanje bronzane figure, kao neminovan deo procesa restauracije, i njeno odnošenje u atelje vajara dr Zorana Kuzmanovića na popravku, saopštio je Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda.

Twitter nalog @pobednikSK na kome Zavod redovno izveštava o planiranim i izvedenim koracima ima za cilj da se ceo proces učini potpuno transparentnim, a Zavod je preduzeo još par koraka ka tom cilju, ističe se u saopštenju.

„Za dan demontaže skulpture predviđen live prenos na Facebook stranici Zavoda. Demontaža bronzane skulpture predviđena je za 10. oktobar 2019. godine. Po demontaži i postavljanju skulpture na odgovarajuće vozilo, zainteresovani sugrađani će na Carigradskom drumu imati prilike da se ‘oči u oči’ upoznaju sa Pobednikom, da izbliza vide njegova oštećenja, što je svakako izvanredan istorijski događaj, kao i sama restauracija nakon više od devet decenija“, saopštio je Zavod.

U saopštenju se podseća da je pomenik Pobedniku podignut je 1928. na Gornjem gradu Beogradske tvrđave povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta.

Bronzana muška figura rad je vajara Ivana Meštrovića, a postament autorsko delo arhitekte Petra Bajalovića. Utvrđen je za kulturno dobro 1992. godine.

Takođe, Spomenik Pobedniku se nalazi u okviru spomenika kulture Beogradska tvrđava koje uživa status kulturnog dobra od izuzetnog značaja za Srbiju, saopštio je Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari