DS: Ignorisanje peticije o litijumu ugroziće i snabdevanje Beograda vodom 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Ignorisanje peticije sa 38 hiljada potpisa protiv iskopavanja litijuma iz Jadra, dovešće u pitanje bezbedno snabdevanje Beograda pijaćom vodom, saopštila je danas Demokratska stranka (DS).

Nakon flagrantnog kršenja zakona, ignorisanjem peticije sa 38 hiljada potpisa građana vezanim za istraživanja u dolini Jadra, u obavezi smo da obavestimo javnost da sama istraživanja ugrožavaju bezbednost i zdrav život“, naveli su iz resornog odobra Demokratske stranke za zaštitu životne sredine.

Dodali su da su geološka istraživanja već zagadila pliće horizonte podzemnih voda zbog neadekvatnog vršenja istraživanja na šta ukazuju hemijske analize, koje su radile referentne ustanove u Srbiji.

„Zabrinjavajuće je da Beograd deli manje od 250 kilometara toka od Jadra. Danas, žitelji Jadra sami stoje na braniku svoje dedovine, ako mi kao odgovorni ljudi ne stanemo svi rame uz rame, ovo zlo zakucaće i na naša vrata“, naveo je odbor.

Iz DS su podsetili da su izvori pitke vode prodati privatnim investitorima i da Beograd nema alternativne izvore voda koji mogu da zadovolje potrebe stanovništva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari