Vrata gradske Skupštine uvek otvorena za slavne nosioce naše prošlosti, rekao je juče gradonačelnik Siniša Mali na sastanku s delegacijom SUBNOR-a.


– Naša je obaveza da se setimo svih koji su učestvovali u oslobođenju Beograda, i vi ćete uvek imati podršku Grada i možete da dođete kad god poželite, jer je ovo vaša kuća – obratio se Mali članovima SUBNOR-a.

Predsednik SUBNOR-a Miodrag Zečević zahvalio je gradonačelniku, jer je svojim ponašenjm i održavanjem vojne parade promenio odnos društva i vlasti prema borcima.

– Danas je odnos vlasti prema borcima onakav kakav je trebalo da bude i prethodnih decenija -ocenio je Zečević. Na sastanku su bila dva narodan heroja – Dana Milosavljević i Stevan Opačić, 17 predstavnika SUBNOR-a, gradski menadzer Goran Vesić, a jedan od oslobodioca, pukovink u penziji Đorđe Bujar opisao je kako je izgledalo oslobođenje Beograda., koji je kao borac Druge proleterske brigade stigao u Kumodraž 14. novembra.

– Zadatak nam je bio da otkrijemo sakrivene Nemce i uhapsimo ih. Tri sata smo se borili za jednu kuću – podsetio se Đrođe Bujar koji je u to vreme imao 18 godina. On je istakao da se još seća i brobe u Krunskoj ulici, kada su ih napali Nemci skriveni u bunkeru, a poginulo je šest njegovih prijatelja. Naredbu da se vrate u Kumodraž, dobili su 17. oktobra, jer je neprijatelj nadirao iz Smederava. Kako je rekao tu je zaista bila velika borba, cela jedna baterija je poginula. Oslobođene je dočekao u Marinkovoj bari, iako je u prvi mah od pucnjave pomislio da je počeo novi napad.

Nakon sastanka sa čelnicima Grada predstavnici SUBNOR-a su održali svečanu sednicu u Starom dvoru, na kojoj su uručili jubilarne medalje, zahvalnice i plakete zaslužnim institucijama i pojedincima, među kojima je i gradski menadžer Goran Vesić.

– Vi ste najzaslužniji za to što živimo u miru. Svojom borbom od i oslobađanjem Beograda doprineli ste da vaši potomci žive u slobodi i na tome vam zahvaljujemo. Antifašizam je velika ideja, na kojoj počiva moderna Evropa. Nije Dan Evrope bez razloga 9. maja – Dan pobede nad fašizmom. Mi smo kao narod dali veliki doprinos toj borbi i ne treba toga da se stidimo, a ovo što se događa oko obeležavanja jubileja je promenilo svest u našem narodu o antifašizmu – rekao je Vesić. Gradski menadžer je pozvao sve prisutne da dođu na svečanu akademiju u „Sava centru” u nedelju, 19. oktobra, koju režira Dragan Bjelogrlić, a da zatim 20. oktobra polože vence onima koji su dali svoje živote za slobodu Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari