Grad: Zgrada u skladu s tenhičkom dokumentacijom 1Baba Višnjina Foto: Društvo za ulepšavanje Vračara

Nakon što je Udruženje građana Društvo za ulepšavanje Vračara podnelo prekjuče gradskim nadležnim institucijama zahtev da se izvrši inspekcijski nadzor nad zgradom koja se gradi u Baba Višnjinoj ulici na broju 34, od tog slučaJa gradnje Udruženje je odustalo, jer je od nadležnog Sekretarijata dobilo odgovor da se predmetna zgrada gradi u skladu sa tehničkom dokumentacijom.

Naime, Udruženje je uputilo dopis Sekretarijatu za inspekcijske poslove grada Beograda i sekretarki Sonji Podunavac, Sektoru za građevinski urbanistički i inspekcijski nadzor, Odeljenju za građevinsku inspekciju, gradonačelniku Beograda Zoranu Radojičiću i zameniku Goranu Vesiću, u kome traži inspekcijski nadzor nad pomenutom zgradom, jer je, kako navode, investitor umesto odobrene visine iz građevinske dozvole od prizemlja, tri sprata i povučenog sprata, podigao prizemlje, pet spratova i dva povučena sprata, čime je premašio spratnost za čak tri etaže.

U odgovoru Sekretarijata za inspekcijske poslove stoji da je „predmetni objekat spratnosti Po+P+5+Ps. Takođe, visina predmetnog objekta, navedena spratnost i zauzeće istog su u skladu sa tehničkom dokumentacijom i aktima izdatim od nadležnog organa Gradske uprave grada Beograda“.

Društvo za ulepšavanje Vračara, koje se već nekoliko godina bori protiv nekontrolisane gradnje u najstarijem delu grada, čime se urbanistički narušavaju ambijentalno- istorijske celine, nedavno je predstavnicima gradske vlasti predložilo osnivanje kontrolnog građanskog tela za projekte investitorske gradnje. To telo, sačinjeno od građana i stručnjaka iz oblasti arhitekture i urbanizma, imalo bi ulogu da razmatra i odobrava građevinske projekte novoplaniranih objekata na teritoriji opština Vračar, Stari grad, Savski venac i starom delu Palilule, u pogledu izgleda fasada, spratnosti i volumena, kao i njihove usaglađenosti sa susednim objektima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari