Gradska opština Zvezdara i JAZAS potpisali Parisku deklaraciju 1Foto: Opština Zvezdara

Predsednik Gradske opštine Zvezdara i predstavnici Asocijacije za borbu protiv side – JAZAS, Srbija, UNAIDS RST EEC – Rusija i Alijansa za javno zdravlje – Ukrajina potpisali su danas Parisku deklaraciju i time se obavezali da će pojačati svoje napore u borbi protiv HIV/side.

„Prepoznajući Parisku deklaraciju kao mogućnost za prenošenje globalnih ciljeva u lokalne akcione planove, kao i da radi, ojača i pruži podršku postojećim lokalnim programima i resursima koji se odnose na HIV prevenciju naša opština je donela odluku o potpisivanju deklaracije“, rekao je Vladan Jeremić predsednik opštine Zvezdara.

Ovim činom opština Zvezdara, kao odgovorna lokalna zajednica, postala je prva beogradska opština koja se prihvatila obaveze ove deklaracije i time obećala bolji položaj svojim građanima.

Direktor Asocijacije za borbu protiv side – JAZAS, Miloš Stojiljković Rolović, naglasio je da je ovo istorijski trenutak i to uoči 30 godina postojanja ove asocijacije ali da cilj nije samo potpisivanje deklaracije već sprovođenje iste za dobrobit svih građana i građanki opštine Zvezdara. Svi prisutni su se složili da ovim činom potpisivanja zapravo započinjemo sa kontinuiranim aktivnostima u lokalnoj zajednici sa ciljem smanjenja transmisije HIV infekcije i sprovođenja ciljeva Pariske deklaracije.

Goran Radisavljević, izvršni direktor Timočkog omladinskog centra, organizacije koja sprovodi internacionalni SOS projekat, istakao je da lokalne samouprave imaju ključnu ulogu u radu sa mladima u riziku i da briga o građanima ne treba da ide samo sa nacionalnog već i sa lokalnog nivoa što je ova opština i učinila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.